Facebook šokirao pravilima privatnosti na Instagramu: Fotografije korisnika na prodaju!

Nova pravila privatnosti i korišćenja servisa Instagram, koja su zapravo "prepisana" od njihovog "velikog tate" Facebooka, ovoj društvenoj mreži sada daju mogućnost da prodaje fotografije svojih korisnika oglašivačima. Logično, kada nekog sa svega milion korisnika platiš milijardu dolara, ne radiš to radi "coolnessa", nego zbog nekih "viših" ciljeva.

SETIMO SE: Veliko spajanje Facebooka i Instagrama

Kako pobeći od novih, zapravo, starih Facebook pravila na Instagramu?
Nema tu previše mudrosti: jedino što možete da uradite kako ne biste bili deo još jednog prodajnog lanca Facebooka jeste da obrišete svoj nalog do 16. januara. Ako to učinite posle tog datuma, vaše fotografije će ostati u bazi Instagrama i biće podložne prodaji zainteresovanim oglašivačima.

Naravno, ova informacija o novim pravilima i zapravo tretiranju korisnika Instagrama kao izvora zarade, potekla je od kompanije "Facebook" koja je korisnike obavestila da će od 16. januara njihove fotografije biti dostupne za prodaju trećoj strani, prenose svetski mediji i uznemireni blogeri širom sveta.

Da stvar bude još skandaloznija, po novim "pravilima igre", Facebook ima pravo i da dorađuje fotografije korisnika i da to sve čini bez obaveštavanja vlasnika pomenute fotografije. Sve je ovo, naravno, vrlo perfidno smišljeno da na ovaj način gigant napravi svojevrstan servis za prodaju fotografija, a da autori budu besplatni.

Ono što je izazvalo dodatnu pobunu među korisnicima Instagrama, ali i ne samo njima, jeste činjenica da nova pravila ne isključuju maloletnike, koji su i najbrojniji korisnici ovog servisa.

Siže novih pravila korišćenja Instagrama (Izvor: Boingboing.net)

(old_image)

Pogledajte još