Riblja čorba u prepunoj Kasini - "Uzbuna" je digla uzbunu!

Na prste se mogu izbrojati pop-rok promocije koje su, u poslednje vreme, privukle u Beogradu toliko ljudi. Sve popularnija Kasina, iako prostrana, pokazala se kao premali prostor s obzirom na odlično odrađene promo aktivnosti od strane menadžmenta (Gane Pecikoza i njegova M Factory) i izdavača. Promociji su prisustvovali, između ostalih, bivši članovi benda Bajaga i Čutura, na kraju se pojavio i Oliver Mandić koji je takođe imao kratku epizodu u Čorbi, a podršku su pružili i članovi Van Goga, Žika Jelić (YU grupa), Neša Galija, Inspektor Blaža, Dragan Jovanović Krle (Generacija 5), Vlada Džet, Aca Seltik, Đorđe David, Dušan Svilar i mnogi drugi. U sklopu dešavanja mini promociju je imao i prvi album ("Bez obzira na sve") mladog benda kome Riblja čorba pomaže na startu karijere, Čika Joca i Zmajevi.

Riblja čorba je, zahvaljujući Goranu Joviću, doskorašnjem predsedniku Opštine Stara Pazova, uz disk, objavila i LP, kao i singlicu. (Bora: „To je jedini čovek iz DS-a sa kojim ja iz DSS-a imam potpisan protokol o saradnji“). Grupa je, posle više od 25 godina, obnovila saradnju sa britanskim producentom Džonom Mek Kojem, omot je delo starog njihovog saradnika Jugoslava Vlahovića i njegovog sina Jakše. Uz Čorbu je stala i prestižna robna marka „Time Out“ koja se spremila svakojake odevne drangulije sa motivima benda, a svi kupci sa računom većim od 3.000 dinara u njihovim radnjama dobijaju na poklon CD „Uzbuna“.

Potvrđeno je da će bend, posle 2007. i 2009, i treći put nastupiti u Kombank Areni, 23. marta naredne godine. Još jedan „Time Out“ dar tu se krije - svi koji kupe ulaznicu za fan pit dobiće novu majicu Riblje čorbe. Pre toga, a dan posle čuvenog 21. decembra, zakazan je, kako Bora kaže, „drugi smak sveta“ kada budu svirali na Kosovu (Štrpce).
Grupa će u novogodišnjoj noći nastupiti u Višegradu, odnosno, novootvorenom Andrićgradu, a za Srpsku Novu godinu u Borinom rodnom Čačku.

Album smo spremali šest meseci u Master Blasteru gde su profesori naši članovi Vicko Milatović i Nikola Zorić, a snimali mesec dana“, podsetio je Bora Đorđević, koji je na promociju stigao u društvu supruge Aleksandre, demantujući još jednom priče o razvodu. „Toliko smo vredno vežbali da su nam slali komunalnu policiju zbog buke. Nisu se ni policajci bunili kad su čuli pesme. Otišli smo, zatim, u studio kod Olivera Jovanovića, a onda je došao Džon Mek Koj iz Londona da nam da dodatnu atmosferu. Obećavam da će se pojaviti i u Areni – možda sa svojim GMT bendom gde svira i prvi bubnjar Motorheda, možda u nekoj drugoj varijanti. Što se nastupa tiče, u planu je i koncert u klubu '100' na Oksford Stritu u Londonu. Treba i da dam intervju za najtiražnije muzičke novine, 'Classic Rock'. Ne znam šta je trebalo da mi se to dešava u šest banki (smeh)“.

(old_image)

O omotu...
Asocijacija je, naravno, na pile sa 'Mrtve prirode' koje se, u međuvremenu, pretvorilo u monstruozno pile sa krvavim kljunom i simbolizuje modernu tehnologiju protiv koje se uzalud borimo. Mastering je rađen u „Abbey Road“ studijima u Londonu. Sve u svemu – za nas jedna velika stvar, veliki projekat“.

Naglasio je:
Disk Riblje čorbe se ne prodaje uz telefonske pretplate, praškove, već uz 'Time Out' majice što je bolje rešenje“.

Bubnjar Vicko Milatović je nadogradio jedan neobjavljeni rif pokojnog gitariste iz prve postave i svog velikog prijatelja Rajka Kojića, i tako je nastala muzika za temu „Monetarni udar“.
Ceo album je, ustvari, povratak u prošlost. Sećanje na Rajka, pa LP, singlica... Rajkova sestra se iznenadila kad sam joj rekao da postoji još jedna njegova 'tajna' pesma“, rekao je Vicko.

MIŠA GUBI OPKLADU
Basista i „Borina desna ruka“ Miša Aleksić (pročitajte intervju sa njim Nadlanu.com) podsetio je na početak saradnje sa Mek Kojem, odnosno album „Mrtva priroda“ koji je najprodavaniji (oko 600.000 primeraka) u istoriji rokenrola na ovim prostorima.
Kada smo se sad opraštali sa njim na aerodromu, rekao nam je da ćemo da prodamo 50.000 primeraka novog albuma. Ja sam kazao 'nema šanse, ko danas još kupuje diskove'. Predložio mi je da se kladimo u 100 funti, pristao sam. Ljudi iz City Recordsa kažu da ne mogu da doštampaju koliko dobro se disk prodaje. To će biti prvi put u životu da nekome dam za izgubljenu opkladu“.

Najmlađi član benda, klavijaturista Nikola Zorić, istakao je da je za njega ovo bilo veliko iskustvo, pre svega kada je produkcija albuma u pitanju. Razgovor sa Vidojom Božinovićem Džindžerom, gitaristom koji je, u kompozitorskom smislu, dao poseban pečat sa tri već viđena hita, čitaćete za koji dan na našem portalu.

BORA UŽIVAO UZ SNIMAK SA NADLANU.COM

Bora Đorđević je, na početku kratkog razgovora za Nadlanu.com, istakao da je uživao gledajući na našem portalu snimak sa skorašnjeg Čuturinog koncerta kad je bio gost.

Kako je na tebe delovala ponovna saradnja sa Mek Kojem, posle toliko godina ?
Prvi susret je bio dirljiv, ali kao da se nismo ni rastajali. Uživali smo, stvarno je bilo savršeno. Ovo je veliki album za srpski rokenrol – neskromno tvrdim da je izuzetno dobar“.

Mnogi kao glavne favorite izdvajaju uveliko poznatu „Užasno mi nedostaje“ i baladu snažnog refrena „Sam sam pao“ ?
Saglasan sam sa tim mišljenjima, sasvim“.

Mnogi bi i voleli da novi album, u situaciji kada pohvala pohvalu stiže, bude malo hrabrije, tj sa više pesama predstavljen na koncertima nego što je to bio slučaj sa prethodnim izdanjima ?
Dobro si rekao. Sviraćemo bar šest, sedam pesama sa 'Uzbune“, najavio je Bora.

Gane Pecikoza je na promociji napomenuo da je ovo kruna njegove saradnje sa Ribljom čorbom, a opšti utisak okupljenih je da se radi o njihovom možda i najboljem izdanju u poslednjih dvadesetak godina.

„Uzbuna“ je, definitivno, digla uzbunu!

Pogledajte još