Obama za zabranu poluautomatika

Obama podržava i svaki zakon kojim bi se prevazišli propusti u prodaji oružja, saopštila je Bela kuća. "Jasno je da kao nacija nismo učinili dovoljno da se pozabavimo problemom nasilja vezanog za oružje", rekao je portparol Bele kuće DŽejms Karni.

Karni je istakao da Obama "želi da pokrene (stvari) u narednim sedmicama", preneo je Rojters.

Posle stravičnog masakra u osnovnoj školi u Konektikatu u kome je ubijeno 20 dece, senatorka iz redova demokrata Dijana Fajnstin saopštila je u nedelju da namerava da predloži zakon kojim se zabranjuje proizvodnja poluatomatskog oružja za civilnu upotrebu na prvom zasedanju novog saziva Kongresa u januaru.

"Predstaviću (zakon) u Senatu i isti zakon biće predstavljen u Predstavničkom domu, zakon o zabrani poluautomatskog oružja", rekla je senatorka iz Kalifornije za TV stanicu En-Bi-Si.

Upitana da li će predsednik SAD Barak Obama, takođe demokrata, podržati ovaj zakon, dugogodišnja političarka iz Kalifornije je odgovorila da veruje da hoće.

Ipak, da bi ovakav zakon prošao kroz podeljeni Kongres i demokrate i republikaci u Predstavničkom domu i Senatu morali bi da ga podrže, preneo je AFP.

Savezna zabrana poluautomatskog oružja koja je stupila na snagu 1994, istekla je 2004. i pokušaji da se ponovo oživi su doživeli neuspeh.

Obama je podržavao obnavljanje ovog zakona tokom izborne trke za predsednika 2008. ali tokom prvog mandata to nije postavio kao prioritet.

Masakr u osnovnoj školi "Sendi Huk" u Njutaunu u petak kada je 20-godišnji Adam Lanca ubio 20 dece, starosti šest ili sedam godina i šest odraslih osoba, ponovo je pokrenuo pozive Obami da pokrene pitanje kontrole oružja.

Žrtve su upucane nekoliko puta iz poluautomatskog oružja, a neki od đaka bili su ubijeni sa male razdaljine.

(Tanjug)

Pogledajte još