Postignut dogovor o carinama na integrisanim prelazima na Kosovu

Radne grupe Beograda i Prištine postigle su u Briselu saglasnost o naplati carina na integrisanim prelazima na administrataivnoj liniji i sporazum će početi da važi od četvrtka, 20. decembra, rekao je večeras šef beogradskog pregovaračkog tima Dejan Pavićević.

- Vozila sa robom na koju se ne plaća akciza moći će bez carinjenja da ulazi na sever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po tone - izjavio je novinarima Pavićević nakon maratonskih razgovora koji su, kako je rekao, počeli još pre sedam dana.

Pavićević je rekao da će se na prelazima pregledati dokumentacija o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine.

On je kazao da je postignut dogovor da sporazum počinje da važi od 20. decembra u osam ujutru.

Pavićević je naglasio da je ovim samo potvrđen sporazum koji je postignut prilikom poslednje runde političkog dijaloga između premijera Ivice Dačića i predsednika kosovske vlade Hašima Tačija 7. decembra u Briselu.

Pavićević je takođe rekao da je bilo vođeno računa o interesima Srba na severu ali i o mogućnostima zloupotreba slobodnog uvoza robe.

- Ukoliko sa druge strane bude bilo opstrukcije, spremni smo da suspendujemo sporazum o integrisanim prelazima - rekao je Pavićević.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.