Zaštita od smaka sveta: Amerikanac napravio luksuzni bunker od oko 75.000 dolara

Jedan od njih je i Ron Habard, koji je u Montebelu (Kalifornija) napravio luksuzni blindirani podzemni bunker, sa kožnom sofom, plazma televizorom i drvenim parketom.

Pitanje je da li bi neko na prvi pogled pomislio da se u zemlji nalazi luksuzno sklonište

Habard proizvodi haj-tek podzemna “rekreaciona skloništa od bombi”, a u prošloj godini posao mu je procvetao: prodavao je od jednog skloništa mesečno do jednog dnevno, piše "Blic".

(old_image)

Luksuzni bunkeri za zaštitu od bombi, nuklearnih padavina i hemijskog oružja imaju krevete, kuhinju, toalete, pa čak i kamine - a prosečna cena im je 75.000 dolara.

- Spremam se da siđem u svoje sklonište 21. decembra, kada ga već imam, a ako je bilo ko od onih astrofizičara u pravu, osećao bih se veoma glupo da to ne učinim - kaže Habard.

Habard dodaje da je prodao skloništa astrofizičarima koji veruju da postoji mogućnost “da će nas pogoditi snažna erupcija na Suncu ili snažno radioaktivno zračenje”.

- Provešću tri dana ispod zemlje da bih bio na sigurnom. Ako imate bunker, i vi treba to da uradite. Ne verujem da će se bilo šta dogoditi, ali nikad se ne zna - kaže Habard.

Njegova cilindrična skloništa imaju površinu od 45 kvadratnih metara, dužinu 15 metara i širinu tri metra. Imaju i rezervne izlaze, s vratima koja se otvaraju samo iznutra, kao i hermetički zatvoren prostor za dekontaminaciju između ulaza i prostorija u kome se boravi.

Habard kaže da je počeo da pravi skloništa zato što je i sam hteo da ima jedno, ali nije bio spreman da izdvoji za to između jednog i dva miliona dolara. Osim ljudi koji se boje katastrofe, među njegovim mušterijama su i lovci, koji ih koriste kao lovačke kućice, kao i oni koji u njima nameravaju da provode vikende.

Pogledajte još