Krije li se u BiH 11000 terorista?

SARAJEVO, 14. april 2009. (FoNet) - Prema najnovijim podacima američke obavještajne zajednice, na teritoriji BiH djeluje više od 1100 terorista, a BiH je i dalje na listi zemalja povezanih sa terorizmom i to prema izveštajima obaveštajnih službi SAD iz marta 2009. godine, prenosi SRNA pisanje Fokusa.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, Domagoj Margetić ,  rekao je da je teško verovati da Obaveštajna agencija (Oba) i njen generalni direktor Almir Džuvo ne raspolažu podacima o terorističkim organizacijama, grupama i teroristima na teritoriji BiH, te o povezanim terorističkim entitetima na Kosovu, u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, te Albaniji.

BiH je i u izveštajima Saveta bezbjednosti UN identifikovana kao država na čijoj teritoriji djeluju terorističke organizacije i teroristi, te se BiH, piše list, nalazi i na popisu zemalja povezanih sa terorizmom.

"Taj popis ažuriraju antiteroristički eksperti Saveta bezbjednosti UN. U smislu terorističke pretnje, BiH je danas u Evropi ono što je Iran u svom okruženju, a bezbednosni sistem BiH ozbiljno je premrežen tom terorističkom mrežom i predstavlja dio problema, a nikako njegovo rješenje", naveo je Margetić.

On smatra da su nadležne službe u BiH propustile da u izveštaju pomenu podatke koje su dobile od zapadnih obaveštajnih službi, a koji ukazuju kako je nedavni teroristički napad u Mumbaiju u Indiji dovoden u vezu sa terorističkom mrežom i njenim pripadnicima u BiH, te da je taj stravični teroristički čin, najverovatnije, koordinisan upravo sa teritorije BiH iz jedne od terorističkih logističko-obaveštajnih ćelija.

Isti je slučaj, navodi Margetić, sa nedavno uhapšenim teroristima u Belgiji i Francuskoj, od kojih su neki bili direktno povezani s terorističkom mrežom u BiH.

Pogledajte još