Dušan Janjić: Svi treba da znaju da o Kosovu odlučuje NATO, a ne Rusija

Na pitanje šta podrazumeva pod "državničkom hrabrošću", Janjić je u intervjuu novosadskom "Dnevniku" rekao da bi po njemu to bilo izaći otvoreno i reći da je pozicija takva da mi moramo da idemo ka sporazumu o normalizaciji, koji znači da prihvatamo Kosovo u teritorijalnom okviru u kom je danas, piše sajt B92.

"Dakle da razvijamo doborsusedske odnose i da ga pritom ne priznajemo. Državni vrh bi potom trebalo da kaže da će unutar toga probati da uradi što više za nacionalne i državne interese, što podrazumeva ne samo otvaranje pitanja severa Kosova, već i investicija Srbije u energetskom sektoru, mogućnosti saradnje u njemu", kazao je ovaj politički analitičar.

On je takođe dodo i da je hrabrost reći da se bez NATO ništa ne može. "Hrabost je javno izreći da ništa ne možemo uraditi mimo NATO. Ta hrabrost očigledno momentalno nedostaje i predsedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću. Po meni, ako je neko predsednik ili premijer mora biti dovoljno i hrabar za državničke odluke, a to su one koje je Tomislav Nikolić najavio, ali do sada nije i izvršio", smatra on.

Na pitanje šta pod tim podrazumeva, Janjić podseća da je Nikolić najavio promenu politike prema Kosovu, ali je nije promenio. "On se i dalje kao Boris Tadić i pre njega Vojislav Koštunica drži Evrope i Kosova, a pritom ne govorim o sadašnjem opozicionaru Koštunici koji je protiv EU i za Rusiju. Dakle vezivati Kosovo za napredovanje u evropskom procesu je stara strategija. Drugo Nikolić nije promenio ni taktiku, već isto kao Tadić sve drži u tajnosti, uskom krugu, ne obaveštava javnost", kaže on.

Dušan Janjić smatra da opcija koja se u medijima pojavljuje, da se severu Kosova da neka vrsta autonomije po ugledu na Republiku Srpsku, nije realna, odnosno da bi to bilo traženje nemogućeg, što opet znači olakšavanje pozicije Prištine.

"Zatim to znači smanjenje značaja ili cene RS, ali u prst u oko velikim silama. Mi prisustvojemo ponavljanju politike od Koštunice preko Tadića, do Nikolićeve u kojoj se Milorad Dodik i RS zloupotrebljavaju u kosovskim pričama. Pritom mi se čini da medijska spekulacija o severu koja je sada aktuelna očigledno cilja na otežavanje pozicije Nikolića i Dačića, a ne na rešavanje pozicije severa KiM"
, istakao je Janjić.

Pogledajte još