Veće kazne za pretnje novinarima

Koalicija je izrazila duboko nezadovoljstvo jer predloženim izmenama predloženo brisanje odredbe o pretnjama koja se odnosi i na novinare.

Ako bi ta odredba izostala, minimalna zaprećena kazna za pretnje novinarima bi bila četvorostruko ublažena, što bi moglo stimulativno delovati na izvršioce i dodatno ugroziti bezbednost i položaj novinara, upozorila je Medijska koalicija u saopštenju.

"Medijska koalicija smatra da se mora uvažiti specifičnost poziva i opasnosti koje za sobom nosi novinarska profesija i da ne postoje opravdani razlozi za brisanje stava kojim se novinaru, zbog značaja profesije koju obavlja, garantuje veća zaštita u odnosu na lica koja ne obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja", piše u saopštenju Medijske koalicije.

Medijska koalicija, koju čine Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres, podnela je danas amandman Ministarstvu pravde i državne uprave i Skupštini.

Koalicija je istakla da su novinari često meta napada i pretnji i da često izostaje odgovarajuća reakcija povodom tih pretnji, a da učinioci retko bivaju pronađeni ili osuđeni, a i kada se procesuiraju, izriču im se kazne na granici zakonskog minimuma ili čak i ispod njega.

Zato je neophodno da se kroz zadržavanje te odredbe u zakonu obezbedi veća sigurnost i zaštita novinara, a posebno imajući u vidu značaj njihove profesije za ostvarivanje prava na obaveštenost i slobodu izražavanja, navela je Medijska koalicija.

Medijska koalicija je izrazila očekivanje da će nadležno ministarstvo i poslanici uvažiti te argumente i usvojiti njen predloženi amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Beta

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.