Sedma Noć knjige uz popuste i poklone

Ovaj svojevrstan festival knjige koji se održava pod sloganom "Budni uz knjigu" pored kupovine po izuzetnim uslovima, posetiocima nudi i druge zanimljive sadržaje kao što su kvizovi i susreti s piscima i medijskim licnostima, a svaki kupac dobija i po neki poklon.

Obracajuci se novinarima direktor "Lagune" Dejan Papic je istakao da se akciji ove izdavacke kuce, da ponudi svoje knjige uz popuste koji se krecu od 20 do 90 odsto, pa su najjeftinije knjige samo 100 dinara, prikljucio znacajan broj drugih izdavaca cije se knjige mogu naci u knjižarama lanca "Delfi". On je to protumacio kao esnafsku podršku Noci knjige koja je stekla pravo da se smatra tradicionlanom.

Među uglednim imenima, od tridesetak koliko je odobrilo popuste za svoja izdanja su: "Klio", "Stubovi kulture", "Geopoetika". "Alnari", "Mono i Manjana", "Sezam book", "Rende", ali i javna preduzeca "Službeni glasnik" i " Zavod da udžbenike"...

Papic je skrenuo pažnju na ucešce sve veceg broja biblioteka u Noci knjige koje tokom veceri odobravaju 50 odsto popusta na godišnju clanarinu, a ove godine se prvi put prikljucio i Francuski institut u kome ce, 21. deecmbra, "raditi" knjižara za francuska izdanja kao i za prevode francuskih naslova na srpski jezik što je dokaz da "Noc knjige" nije manifstacija "koja pripada "Laguni" i "Delfima" vec je prepoznata kod svih kao najbolji nacin da se promoviše citanje".

Direktorka "Delfija" Vesna Mihailovic je skrenula pažnju na mogucnost kupovine knjiga putem sajta za koji važe isti uslovi kao i za one koji dodu u prodajna mesta, cak imaju pravo i na poklone. Ona je upozorila kupce da ce uz svaku kupljenu knjigu dobiti i poklon, da se za pet naslova povecava popust ali i broj poklona, a da su posebna iznenadenja pripremljena za one koji kupe 10 naslova. Pobednike kvizova, takode, ocekuju lepe nagrade u vidu knjiga.

Mihailoviceva je preporucila posetiocima Noci knjige da na sajtovima knjižara, klubova ili "Lagune" provere koji pisci ce gotostovati u kojoj knjižari i u koje vreme, da bi mogli da dobiju njihov autogram sa posvetom.

Direktorka marketinga Ana Markovic je kazala da je generalni sponzor "Noci knjige" "Eurobank EFG" ali da se broj sponzora i donatora povecava iz godine u godinu i da su neki prisutni vec više godina i unapred se javljaju da ce nastaviti sa donacijama.

Ona je rekla i da ce se u svim knjižarama nastaviti akcija prikupljanja starih knjiga za decije biblioteke po bolnicama koje se mogu odložiti u kutije na sankama Deda Mraza i napomenula je da su zvanicnici beogradske Opštine Vracar stavili u kutiju 50 primeraka enciklopedija za najmlade i drugih skupocenih slikovnica.

Noc knjige održace se u knjižarama "Delfi" u Beogradu, Pancevu, Novom Sadu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu, Cacku i Nišu kao i klubovi citalaca Šapcu, Jagodini, Zajecaru, Loznici, Pirotu, Vršcu, Požarevcu i Leskovcu.

Pogledajte još