Kako da pomognete životinjama preko zime?

Psi na lancu, pre svega kratkodlaki, nemaju mehanizme za preživljavanje i može se lako desiti da umru zavezani na lancu, ako nemaju mogućnost da se kreću i da nađu zaklonjeno i toplo mesto kao sklonište od zime.

Potrebna im je dobro izolovana kućica na mestu zaštićenom od vetra, a unutra je potreban debeli sloj slame ili krpe. Treba im davati kvalitetniju i obilniju hranu u vreme kada su temperature niske, najmanje dva puta dnevno. Treba im cešće davati mlaku vodu i uklanjati zaleđenu.

Uličnim psima i mačkama je najteže. Nemaju odgovarajući smeštaj tokom zime i ekstremnog vremena, a hranu i vodu ne mogu lako naći.

Pazite - u hladnim danima, pod vašim autom ili čak u njemu može se kriti pas ili mačka u potrazi za toplotom i zaštitom od hladnoće! Pre pokretanja motora, pogledajte ispod i oko vozila i kucnite po haubi ili na kratko pritisnite sirenu.

Kopitari i papkari takođe pate zbog hladnoće. Mnogim konjima, govedima, ovcama, kozama i drugim domaćim životinjama zbog ovogodišnje suše nije obezbeđena potrebna ili dovoljna hrana.

Pate i divlje životinje.

Srne često nisu u stanju da zimi pronađu dovoljno hrane i njihova telesna masnoća se troši brzo. Ako zbog ljudi moraju da beže, to može biti fatalno po njih, jer tada gube previše energije koju ne mogu dovoljno brzo da nadoknade. Ostavljanje sena i kukuruza ispod četinara ili po pripremljenim mestima može im mnogo pomoći.

Ne smemo zaboraviti ni ptice

I njima treba pomoći nudeći im njihovu hranu ili ostatke naše. Može im mnogo pomoći u hladnim zimskim danima, kada ne mogu naći dovoljno hrane za preživljavanje.

(B92)

Pogledajte još