Šokantnim fotografijama protiv pušenja

- Zamislite da se svakog dana sruši jedan Džambo-džet sa 300 putnika. Pa niko više ne bi ušao u neki avion - kaže Martina Langer iz Nemačkog centra za istraživanje raka.

Prema navodima te ustanove, godišnje u Nemačkoj umire 110.000 ljudi od posledica korištenja duvana.

(old_image)

U Australiji se već koriste šokantne slike

Ali, do sada ta činjenica nije pušače uspela da odvrati od cigareta: "Potencijal za stvaranje zavisnosti je naprosto suviše velik", objašnjava Langer.

U Nemačkoj redovno puši četvrtina odraslih osoba, dok su u nekim drugim zemljama te kvote još daleko više: u Koreji, Rusiji ili Bangladešu redovno puši više od pola stanovnika.

U Nemačkoj je pušenje već godinama tema koja izaziva burne rasprave. O zabrani pušenja u barovima i javnim zgradama se vode žustre diskusije pristalica i protivnika i regulativa nije u svim nemačkim saveznim zemljama jedinstvena.

A ovih dana je najavljena nova ideja, koja će dodatno uzburkati duhove: Evropska komisija za zdravstvo i zaštitu potrošača je najavila nova pravila o konzumiranju duvana.

Najveća novina: na kutijama cigareta bi ubuduće trebale biti objavljivane šokirantne fotografije koje jasno pokazuju štetu po zdravlje koju izaziva pušenje.

Najčešće se tu radi o raku pluća, hroničnim oboljenjima pluća i oboljenjima krvnih sudova koja mogu dovesti do infarkta ili moždanog udara.

U Australiji, Kanadi i Brazilu su takve slike na kutijama cigareta već obavezne. Tako bi primera radi tekst "Pušenje izaziva rak usne šupljine" bio ubuduće propraćen fotografijom jednog čoveka obolelog od te bolesti.

Do sada je u Nemačkoj bila obaveza da se na kutijama cigareta samo utisne čisto tekstualno upozorenje kao "Pušenje ubija".

Napad na proizvođače

"To su velike promene", kritituje ovu inicijativu Dirk Pangric iz Nemačkog udruženja proizvođača cigareta (DZV).

Novim odredbama se predviđa da ubuduće 75 posto kutije cigareta bude rezervisano za slikovno i tekstualno upozorenje o štetnosti pušenja.

"Za logo marke proizvođača tu ne ostaje baš puno mesta", žali se Pangric u razgovoru za Dojče vele.

(old_image)

On smatra da ovi planovi "nisu održivi". Ukoliko te naredbe Evropske komisije budu prihvaćene industrije duvana u Nemačkoj već su najavile da će preduzeti pravne korake kako bi ih osporila.


Ali duvan nije jedini proizvod koji ima negativne posledice po zdravlje. I preterana potrošnja šećera može biti štetna. Zbog toga Dirk Pangric smatra da između industrije koju on zastupa i drugih proizvođača nema velike razlike: "Zamislite da se sve vrste limunade, u šta pripada i Coca-Cola, smeju prodavati samo u jednoj vrsti ambalaže."
Doktorka Langer upozorava, međutim, da taj argument nije na mestu.

"Duvan ima nešto sasvim posebno, što ga razlikuje od drugih proizvoda: polovina pušača umire od posledica pušenja. To ne postoji ni kod jednog drugog proizvoda."

Tako je primera radi sa šećerom: on je štetan samo kada se konzumira u preterano velikim količinama. Ali već i samo jedna jedina cigareta sadrži "veliku količini otrova" koji mogu prouzročiti štetne promene u telu.

(Izvor: Dnevni Avaz )

Pogledajte još