Tito voleo srpsko nasleđe, ali i žene više nego Sulejman

- Do većeg približavanja među nama došlo je u vreme prve operacije kojoj je Tito, zbog bruha, bio podvrgnut 1947. na Brdu kod Kranja. Ta operacija nije prošla lako i jednostavno; u jednom trenutku došlo je i do ozbiljnih komplikacija. Ja sam tih dana bila stalno uz njega. Kad je počeo da se oporavlja, da bih mu vreme skratila, čitala sam mu naše najlepše epske pesme. Dosta sam ih i napamet znala. A onda sam mu recitovala stihove Alekse Šantića, Branka Radičevića... Njemu je to bilo nepoznato. Ponikao je i rastao u drugoj sredini. To naše nasleđe mnogo mu se dopalo. Imala sam utisak da uživa slušajući me - ispričala je Jovanka Broz za sarajevski nedeljnik "Slobodna Bosna".

Kako kaže, Tito je govorio kako je njegov život bio težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim privatnim nedaćama.

-'I osećam da bih s tobom, najzad, osigurao spokojstvo i sreću', kazao je bez okolišanja" - ispričala je Jovanka u svojoj ispovesti za "Slobodnu Bosnu".

- Razlika od 32 godine nije predstavljala nikakvu smetnju među nama. Naprotiv! Na dobar način mi smo se pratili, posebno kad je reč o slobodnom vremenu: Tito igra bilijar; naučim to i ja uz njega. On ide u lov, odličan je strelac, ali i ja sam u ratu naučila da pucam. Odlazimo u ribolov; mene odlikuje veće strpljenje. Plivamo zajedno; ja bolje od njega. On sa vrlo razvijenim osećanjem za muziku; ja bez sluha. O politici da se i ne govori: on tako nadmoćan, ali ni ja nisam bila apolitična.

U svojoj ispovesti Jovanka Broz je progovorila i o zakulisnim podmetanjima političkih funkcionera nekadašnje Jugoslavije koji su bili bliski s predsednikom i koji su je uspeli razdovojiti od njega, a osvrnula se i na Titovu veliku sklonost ka pripadnicima slabijeg pola, tvrdeći da je Josip Broz "žene voleo više od Sulejmana Veličanstvenog".

Pogledajte još