Uhapšeni vlasnik Arđeša i sudija zbog mita

BUKUREŠT, 14. aprila 2009.(Beta) - Vlasnik fudbalskog kluba Arđeš, Kornel Penesku, i predsednik Centralne sudijske komisije, George Konstantin, pritvoreni su na 30 dana zbog davanja i uzimanja mita.

Rumunski mediji preneli su da je Penesku optužen da je dao 290.000 leja (evro je 4,2 leja) mita Konstantinuu da bi uticao na sudije da budu naklonjene klubu, kao i da u prvu ligu prebaci sudiju koga je predložio predsednik Arđeša.

Prema saopštenju Nacionalne antikorupcijske direkcije (DNA), Penesku je dao ukupno 54.000 dolara mita većem broju sudija da bi sudile povoljno za njegov klub.

Tužioci DNA juče pretresli sedište Fudbalskog saveza Rumunije i odneli mnogo dokumenata iz Konstantinuove kancelarije.

Procenjuje se da imovina 41-godišnjeg Peneskua i njegovog brata vredi između 160 i 170 miliona evra. Oni poseduju 80 odsto Arđeša, a u ostale poslove spadaju im i mreža supermarketa i preduzimački radovi.

Vlasnik Steaue Điđi Bekali uhapšen je 2. aprila i pritvoren je na 30 dana zbog optužbe da je držao u zatočeništvu tri osobe koje su mu u januaru ukrale automobil.

Protiv Bekalija je pokrenuta iztraga u DNA i zbog sumnje da je hteo da podmiti jedan klub.

Od prošle godine je pokrenuta istraga 10 značajnih ličnosti iz fudbala oko nezakonitih transfera rumunskih fudbalera u klubove iz inostranstva.

Pogledajte još