U Brazilu počela prodaja Android Iphone telefona

Gradiente SA je napisao u zvaničnom saopštenju da je podneo zahtev za korišćenje brenda iphone 2000. kada je shvatio da „će se u svetu mobilnih telefona desiti tehnološka revolucija”.

Godine 2008. brazilska vlada je odobrila Gradienteu pravo da koristi ovaj naziv za svoje telefone.

PR brazilske Kancelarije za zaštitu imena i žigova, Maratan Markes, rekla je da je Gradiente tražio dozvolu da koristi ovo ime pre nego što ga je Apple upotrebio i da ima ekskluzivno pravo na to na brazilskom tržištu sve do 2018. godine.

PR Appleovog predstavništva u Brazilu, Marija Para Rodrigez, rekla je da kompanija još nema komentar, a nije se oglasila ni centrala iz Kalifornije.

Gradiente je preko svog sajta obavestio kupce da je počeo sa prodajom iphonea za 600 reala (300 dolara); on radi na relativno staroj verziji Androida 2.3 i ima 3,7-inčni ekran osetljiv na dodir, Bluetooth, 3G, Wi-Fi i kameru. Po izgledu je sličan Appleovom iPhoneu.

„Gradiente ima ekskluzivno pravo u Brazilu da koristi ime iphone”, stoji u izjavi. „Ova kompanija će primeniti sve mere kojima pribegavaju i druge kompanije širom sveta da zaštiti svoja prava na intelektualnu svojinu”.

Visoka funkcionerka kompanije, koja je želela da ostane anonimna, kazala je da ne zna da li će Gradiente pokušati da zaustavi prodaju Appleovog iPhonea u Brazilu - najvećoj zemlji Latinske Amerike.

(B92)

Pogledajte još