Vučić: Bez saradnje sa EU nećemo ekonomski opstati

On je odgovarajući na "prozivke" poslanika DSS, koji se protive bilo kakvoj saradnji sa EU, izjavio da bi najlakše bilo reći da nećemo da sarađujemo sa EU, ali da on to ne može da kaže, jer bi tako bila urušna pozicija Srbije, a nasuprot tome saradnja sa EU je, kako je naveo, jedini mogući način da s odgovorno ponašamo danas u Srbiji.

"Nije zabranjeno raspravljati o lošim stranama EU, ja samo mislim da je od ključnog značaja da budemo racionalni i razumni i da razmišljamo šta nam to donosi, a šta odnosi. Jeste problem što su 22 od 27 zemalja članica EU priznale nezavisnost Kosova, ali ukolilko bismo prekinuli naše odnose sa EU bio bi ugrožen ekonomski opstanak zemlje", rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Nakon što su poslanici DS S poručili da je za njih neprihvatljivo učešće srpskih vojnika u mirovnim operacijama koje organizuje EU i da put u Uniju ne obezbeđuje dobrobit građana Srbije, Vučić je rekao da o značaju saradnje sa EU ne govori zato što više voli Berlin, Brisel i Pariz od Beograda i drugih gradova u Srbiji, već zato što ne zna kako bi Srbija izmirivala svoje obaveze da nema pomoći EU.

"Da bismo od najgoreg u regionu došli do toga da pristojno živimo moramo mnogo stvari da promenimo i u tom smislu nam je važno da Evropska unija želi da nam pomogne. Sto sedamdeset milona evra dobijamo za popunu budžeta iz EU. To su džabe pare, to nam niko nije dao. Neću da kazem da je 170 miliona važnije od granice i našeg naroda, ali neću da kažem ni da je nevažno", naveo je Vučić.

On je kazao da Srbija ima ogromne probleme - nezaposlenost, budžetski deficit i najmanja primanja u regionu i da bi najlakše bilo reći da nećemo da sarađujemo sa EU.
"Ne mogu to da kažem, najlakše bi bilo da ponovim to što vi kazete, to bi verovatno najveći deo naroda želeo, ja ne mogu, ne zbog biračkog tela, već što bismo time urušili poziciju Srbije", odgovorio je prvi potpredsednik Vlade Srbije poslanicima DSS .

On je dodao da razume svaku politiku, pa i politiku DSS, ali da je saradnja sa EU "jedini mogući način da se odgovorno ponašamo danas u Srbiji".
"Neko je trebalo da isplati pre dva dana 4.000 dinara najsirmašnijim penzionerima, da li mislite stvarno da je to naša privreda stvorila", rekao je Vučić i dodao da ovih dana očekuje potvrdu za ruski kredit od 300 miliona evra, ali i za još jedan povoljniji kredit, ne precizirajući od koga će to biti.

Poslanik Demokratske stranke Konstantin Samofalov u raspravi je podržao stav prvog potoredsednika vlade ocenivši da su "alternative politici pridruživanja EU pogubne za Srbiju". "Srbija pripada Evropi i postaće članica EU, zbog čega je dobro da pokažemo interes, da preuzmemo odgovornost za učešće u zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU", kazao je Samofalov.

(Tanjug)

Pogledajte još