Neće kuče da vas ujede - uz petfrendli.com saznajte u koje lokale možete da povedete svoje ljubimce

U Beogradu za sada postoji oko 40 ovakvih lokala, s tim da red, kako kaže Miloš za sajt Nadlanu.com, mora da se zna.

- U svakom lokalu gde je dozvoljen ulaz sa kućnim ljubimcima, gost bi trebalo da svog psa drži na povocu sa korpom preko njuške. Vlasnici lokala uglavnom se plaše da kuče ne izazaove neki nered, ali tu su na potezu vlasnici. Ne treba previše objašnjavati da nema opasnih pasa, već samo da ima neodgovornih vlasnika - objašnjava Miloš.

On naglašava da se gosti skoro nikada nisu bunili kada bi pokušao da uđe u neki kafić sa svojim kučetom, ali kaže i da razume ljude koji imaju napade panike od nekih životinja.

Miloš objašnjava de je cilj akcije i pormocija drugačije svesti, jer životinje mogu, itekako, da pomognu ljudima.

- Vidite, na primer, da neke firme u inostranstvu imaju svoje kućne ljubimce, jer postoji verovanje da su ljudi na taj način manje izloženi stresu i mnogo produktivniji - kaže Miloš.

Beograđani više ne moraju da ostavljaju ljubimce kod kuće ili da pse vezuju ispred prodavnica ili kafića u koje su krenuli jer je grad Beograd doneo odluku kojom se dozvoljava da se psi uvode u restorane, na pijace, u tržne centre i ostale javne objekte.

Za sada je ulazak u pojedine lokale s kućnim ljubimcima dozvoljen i u Subotici i Novom Sadu, a podsećamo da je grad Beograd podržao odluku o pet frendli lokalima.

Ponovo s druge strane ima dosta protivnika ove odluke iz čisto praktičnih razloga. Protivnici uvođenja ljubimaca u lokale misle da je još rano za ovako nešto u Srbiji jer, kako kažu, mnogi vlasnici, ne čiste svoje ljubimce od parazita, dosta pasa i mačaka nije vakcinisano i ne vode se na redovne preglede.

Takođe je izmenama odredaba o javnom linijskom prevozu putnika propisano da putnik u vozilo može uneti psa ili mačku visine do 40 centimetara, u posebnom transporteru prilagođenom vrsti i veličini životinje i to od 9 do 13 i od 18 do 24 sata.

Transporter mora da bude opremljen tako da obezbeđuje sigurnost životinja - zatvoren na način kojim se onemogućava provlačenje šape, njuške ili bežanje životinje, kao i ispadanje ili curenje hrane i izmeta.

Mapu lokala u koje možete da povedete svoje ljubimce pogledajte ovde.

Pogledajte još