Izbor Nate Mesarović za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda je neustavan

Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnom odredbu Zakona o sudijama po kojoj je obavljen izbor predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović, čime je praktično pokrenut postupak za njeno razrešenje sa te funkcije, prenosi RTS.

Na sajtu Ustavnog suda objavljeno je da je sud "utvrdio da odredba člana 102. stav 5. Zakona o sudijama nije u saglasnosti sa Ustavom".

Tom odlukom praktično je pokrenut postupak za smenu predsednice Vrhovnog kasacionog suda (VKS), a konačnu odluku o prestanku njene funkcije doneće Skupština Srbije. Inicijativu za ocenu ustavnosti spornog člana Zakona o sudijama podnela je Srpska napredna stranka.

Ustavni sud je utvrdio da je Mesarovićeva bila izabrana za predsednika VKS, po članu Zakona o sudijama koji nije u skladu sa Ustavom koji kaže da je jedan od uslova za izbor predsednika VKS pribavljeno mišljenje na opštoj sednici tog suda, koju čine sve njegove sudije

Mesarović je inače i predsednik Visokog saveta sudstva, najvišeg sudskog organa, čije je odluke o neizboru više sudija i tužilaca u decembru 2009. Ustavni sud letos ukinuo i naložio da se svi ponovo izaberu na funkcije i vrate na posao.

Ona je javnosti postala poznata kao sudija u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića. U maju 2007. godine izrekla i potpisala prvostepenu presudu optuženima u tom procesu i većinu njih osudila na višedecenijske kazne zatvora.

Kasnije je izabrana na čelo Visokog saveta, a nedugo zatim i Vrhovnog kasacionog suda.

Pogledajte još