Podrška mladim poljoprivrednicima

BEOGRAD, 14. april 2009. (FoNet) - Zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji, Dženifer Braš, i šef Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Majkl Harvi, uručili su danas nagrade pobednicima konkursa u izradi biznis planova u oblasti poljoprivrede, u ukupnom iznosu od 100.000 dolara.

Pobednici konkursa su Miloš Kace, Danijela Mučenski, Nemanja Stančić, Miloš Prokić, Srđan Stojković, Siniša Andjelković, Saša Ćosić, Bojan i Tijana Dubljanin.

Dženifer Braš je ocenila da je cilj ovog projekta da se stimulišu i ohrabre mladi ljudi da se uključe u poljoprivredu.

Ona je dodala da SAD sarađuju sa svojim partnerima u Srbiji, ministarstvima poljoprivrede i obrazovanja, kako bi se stvorila nova klasa mladih poljoprivrednih proizvođača, koji će kreirati nova radna mesta i povećati prihode lokalnih zajednica.

Sjedinjene Države shvataju važnost poljoprivrede za srpsku ekonomiju, naglasila je ona i istakla da je u saradnji sa SIEPA i Ministarstvom poljoprivrede, preduzećima omogućeno da sklope ugovore u vrednosti od 23 miliona evra od početka 2009. godine.

Braš je rekla da je formiran USAID Agrobiznis projekat, vredan 24 miliona dolara, koji sarađuje sa poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji u svim fazama proizvodnog ciklusa - "od njive do trpeze".

Pogledajte još