Kako vino sprečava starenje?

U vinu se ne krije samo istina, već i zdravlje i lepota. Lekovita, ali i kozmetička svojstva grožđa i vina poznata su još od antičkih vremena. U Starom Egiptu, Vavilonu, Grčkoj i Rimu, grožđe i vino se nisu koristili samo za očuvanje zdravlja i telesne kondicije, nego i za negu, postizanje i očuvanje lepote i mladalačkog izgleda kože lica i tela.

Nega grožđem bila je popularna i na dvoru francuskog kralja Luja XIV. Plemići i plemkinje masirali su svoja lica sokom od grožđa da bi izbrisali tragove umora i učinili kožu mekom i sjajnom. Vekovima kasnije, 1993. godine u francuskoj pokrajini Bordo, počela su istraživanja kojima je bila svrha da naučno potvrde pozitivno delovanje grožđa i vina na zdravlje i lepotu.

Tada je, između ostalog, otkriveno da koštice grožđa sadrže materije koje su mnogo korisnije u borbi protiv slobodnih radikala od antioksidanata i vitamina E i C. Pošto je poznato da su slobodni radikali najodgovorniji za starenje kože, ubrzo su koncipirani i prvi kozmetički preparati na bazi polifenola dobijenog iz koštica grožđa. Nešto kasnije, 1999. godine, otvoren je i prvi velnes centar koji je u ponudi imao vinoterapiju, odnosno različite kozmetičke kure bazirane na lekovitom delovanju grožđa i vina.

VINOM PROTIV STARENJA
Zahvaljujući sastojcima grožđa, a prvenstveno polifenolima, antioksidansima i voćnim kiselinama, vinoterapija ima dokazani antiejdžing efekat. Kozmetički tretmani sprečavaju prerano starenje, a ujedno ublažavaju znakove starenja kože tela i lica. Tako koža postaje mekša i nežnija, dublje bore se ublažavaju, a sitne se povlače. Vinoterapija deluje i protiv čvrstog celulita jer ima drenažni efekat, tj. podstiče razgradnju masnih naslaga. Ona takođe podstiče i mikrocirkulaciju i produkciju kolagena, ali i izlučivanje otrova iz vezivnih tkiva.

Masne kiseline čuvaju vlažnost kože, jača se njeno tkivo pa ona postaje elastičnija. Istovremeno se izlučuje suvišna tečnost, čime se sprečava stvaranje bora, prvenstveno na problematičnim zonama. Vinoterapija odstranjuje odumrle i oštećene ćelije, istovremeno podstičući stvaranje novih, pa se koža revitalizuje i regeneriše. Efikasna je i protiv neravnomerne pigmentacije i smeđih mrlja koje nastaju usled izlaganja suncu, delovanja hormona ili starenja. Kozmetičkim tretmanima na bazi vina i grožđa koža se izbeljuje, a tamne mrlje se smanjuju ili potpuno nestaju. Hranljive i lekovite materije koje se grožđem, sokovima i vinom unose u telo, smanjuju nivo holesterola u krvi, podstiču rad srca i krvotoka, sprečavaju prerano starenje, jačaju imunološki sistem, deluju antikancerogeno, ali i podstiču funkcije mozga i nervnog sistema.

Izvor: Stil Magazin

Pogledajte još