Dačić: Ne ljutite se na policiju kad kontroliše saobraćaj

Zato je obaveza nadležnih ministarstava, kao i nevladinih tela da učine sve kako bi povećanjem bezbednosti saobraćaja sačuvale makar jedan život, istakao je Dačić.

"Naš zadatak je da se borimo da spasimo svaki ljudski život. Jedan spaseni život je najveći rezultat rada svakog od nas. Za 20 godina jedan osrednji grad je nestao sa lica Srbije i u ime svih ljudi koji su izgubili živote naša obaveza je da preventivom osiguramo da sobraćajnih nesreća bude što manje", rekao je Dačić na obeležavanju dana Agencije za bezbednost saobraćaja.

On je poručio građanima da se ne ljute na policiju kad kontroliše saobraćaj, niti na kamere za osmatranje, jer se to čini s ciljem da se sačuvaju ljudski životi, posebno život najmlađih sugrađana.

"Ova agencija nije formirana da bi povećala broj agencija i radnih tela. Svi su se složili da je rad ove agencije od izuzetnog značaja i da su evropski standardi da se ovim pitanjem bavi i neko van nadležnog ministarstva", rekao je Dačić, poručivši da će bezbednost saobraćaja i dalje biti jedan od glavnih prioriteta MUP-a i Ministarstva za saobraćaj.

On je istakao da godišnje u svetu u saobraćajnim udesima pogine milion i 300.000 ljudi, što je više od tragičnog bilansa prirodnih katastrofa i ratova, a da je u Srbiji na taj način prošle godine poginulo 700 ljudi.

Dačić je podsetio da je najveći deo saobraćajnih nesreća izazvan ljudskim faktorom, a uzrok najvećeg broja nesreća je neprilagođena brzina, tako da je edukacija učesnika u saobraćaju u direktnoj vezi sa brojem udesa.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još