Baletski umetnik Mihail Barišnjikov u Novom Sadu

BEOGRAD, 14. aprila 2009. (Beta) - Jedna od najvećih baletskih zvezda današnjice, Mihail Barišnjikov (Mikhail Baryshnikov), nastupiće 16. i 17. maja balerinom Anom Lagunom, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, najavila je danas direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung.

Barišnjikov i Ana Laguna će u Novom Sadu izvesti program pod nazivom "Tri sola i duet", koji čine plesna dela Matsa Eka "Solo za dvoje" i "Mesto", delo koreografa Bendžamina Milepieda "Godinama kasnije" i Alekseja Ratmanskog "Fantazija".

Mihail Nikolajevič Barišnjikov je rođen u Rigi, kao mladić nastupao je u Kirov baletu u Lenjingradu, a tokom turneje 1974. godine prebegao je u Kanadu, gde je zatražio politički azil. Igrao je sa mnogim kompanijama, ali se na kraju zadržao u Baletu Njujorka.

barišnjikov se bavio i glumom i televizijskim nastupima. Nominovan je za Oskara za ulogu u filmu "Tačka preokreta" 1977. godine, a ostvario je uloge i u filmovima "Bele noći" i "Plesači". Televizijska publika pamti ga i po ulozi ruskog umetnika Aleksandra Petrovskog, u poslednjoj sezoni serije "Seks i grad".

Kraj

Pogledajte još