Uskoro: Internet u svakom selu Srbije

Iz Ministarstva trgovine i telekomunikacija kažu da će ovaj dokument biti usvojen do kraja ove godine, a među svojim rešenjima predviđa i uvođenje dugo čekanog brzog interneta.

Širokopojasna mreža bi trebalo duplo da poveća protok interneta u Srbiji u naredne dve godine.

Građani u ruralnim područjima uskoro bi mogli da bez problema gledaju TV program, preko svog mobilnog telefona.

"Akcioni plan o elektronskim komunikacijama omogućava operaterima da razviju modernu tehnologiju na celom području zemlje. Tako će internet u svoje domove moći da uvedu i građani koji žive u udaljenim selima. Trebalo bi da ga usvojimo do kraja godine", kaže Stefan Lazarević, državni sekretar za telekomunikacije i informaciono društvo.

Prosečna brzina interneta kod nas sada je 5,5 megabajta u sekundi, po čemu su od nas brže i Hrvatska, Slovenija i Mađarska. Rumunija ima čak sedam puta brži internet, po istoj ceni mesečne usluge.

Novi akcioni plan, pak, predviđa povećanje protoka informacija do 10 megabajta u sekundi do 2014. godine.

"Uvođenjem širokopojasnog interneta, do 2016. godine bi trebalo da prosečna brzina mreže u domaćinstvima u Srbiji bude 30 megabajta", dodaje Lazarević.

Procene Evropske unije do 2020. godine su 100 megabajta u jednoj sekundi. Akcioni plan, navodi Lazarević, jedna je od preporuka koja stoji i u Beloj knjizi stranih investitora, kako bi se privukla nova ulaganja u Srbiju.

(Novosti.rs)

Pogledajte još