Pao na ledu, pa odštetom od milion dinara blokirao račun novosadske "Čistoće"

Novosadskoj "Čistoći” na osnovu sudskog naloga blokiran je račun pre nekoliko dana kako bi šezdesetogodišnjem Stevanu M, koji se 2009. povredio prilikom pada na snegu i ledu, isplatila odštetu od 944.441,68 dinara, prenose "24 sata".

Ovaj Novosađanin se povredio kada je prelazio preko pešačkog prelaza na Bulevaru oslobođenja, a za čije čišćenje je bila zadužena “Čistoća”, i njegov advokat Zoran Ivanović kaže da je isplaćena suma čak manja od prvobitne presude, ali i da je “Čistoća” mogla da se nagodi i izbegne ovolike troškove.

- Moj klijent radi na pijaci i zbog povrede nije mogao da radi šest meseci, a oni su krivi jer nisu radili svoj posao i očistili prelaz. Nekima ovo izgleda kao velika suma, ali čovek je išao na rehibalitaciju godinu dana i nije mogao da radi mesecima. Kad se sve uzme u obzir, mogu da kažem da je ovo realna suma - navodi Ivanović.

Ovo nije usamljen slučaj i svaki Novosađani prema zakonskim propisima ima pravo da tuži Zimske službe ako nisu očistile sneg i led, a pri tome mu je naneta šteta. Nadležni u gradskim preduzećima potvrđuju da svake godine dobijaju tužbe zbog povreda koje građani dobiju usled padova tokom zime.

- JKP „Put“ je samo ove godine dobio oko stotinu tužbi građana zbog oštećenja vozila ili povreda usled rupa na putu ili snega i leda. Nekada bude više, nekada manje tužbi, a ne budu sve u korist građana. U slučaju presude sud određuje sumu koju treba isplatiti, tako da se ne može reči koliko u proseku dobijaju za naknadu - kaže Jelena Stoisavljević iz “Puta”.

- Za razliku od ujeda pasa koje su opteretile kolege iz “Čistoće” i gde ima velikih sumnji u nameštanja, tužbe zbog padova na ledu nisu toliko rasprostranjene iako ima dosta lažnih prijava. Zahvaljujući dobrim advokatima uspeli smo da oborimo dosta postupaka - kaže Ivan Nožinić iz “Zelenila”.

Izvor: Ž. Bogosavljević za 24 sata

Pogledajte još