Rusija zabranila Amerikancima da usvajaju rusku decu

Za zakon je glasalo 420 poslanika, sedam je bilo protiv, a jedan suzdržan i odnosi se na bilo koju zemlju koja krši prava Rusa, a ne samo na SAD, i uvodi zabranu rada u Rusiji za neprofitne organizacije koje se bave politikom i finansiraju iz SAD-a, kao i za neprofitne organizacije čija delatnost predstavlja prijetnju interesima Rusije, piše "Dnevnik.hr".

Zakon nazvan je po ruskom dvogodišnjem dječaku koji je preminuo u SAD-u, gdj+e je usvojen u jednoj američkoj porodici, nakon što ga je usvojitelj ostavio zatvorenog u automobilu na velikoj vrućini. Američki sud je odlučio da usvojitelj nije kriv za smrt dečaka.

Zakon takođe predviđa zabranu ulaska u Rusiju za Amerikance koji su počinili neki zločin ili prekršaj protiv ruskih građana u inostranstvu ili koji su u tome učestvovali. Takođe predviđa i zamrzavanje njihovih sredstva u Rusiji.

Međutim, najosetljivije pitanje u ovom zakonu je zabrana usvajanja ruske dece za američke građane i otkazivanje američko-ruskog sporazuma u toj oblasti.

Donošenje zakona Dime Jakovljeva odgovor je na američko usvajanje tzv. zakona Magnitskog. Američki Senat usvojio je taj akt koji određuje američkoj vladi da uskrati vize ruskim zvaničnicima upletenim u zatvaranje, zlostavljanje ili smrt Sergeja Magnitskog, advokata koji je umro u zatvoru 2009., a istraživao je slučajeve navodne korupcije u ruskim državnim firmama.

Pogledajte još