Strah u Evropi: Stižu bande bajkera, očekuju se smrtonosni okršaji

U Evropu je dosad stiglo više od 700 članova australijskih bandi motociklista "Komančerosa" i "Pobunjenika", kanadske "Rok mašine" i američkih "Mongola" i "Vagosa", navedeno je u saopštenju evropske policije, čiji je štab u Hagu, preneo je AFP.

Bande, koje su poznate po tome što "zauzimaju teritoriju" radi trgovine drogom, oružjem ili ljudima, regrutuju u Evropi nove članove među ekstremnim desničarima, pripadnicima zatvorskih grupa, huliganima i vojnim osobljem, napomenuo je Evropol.

Evropska policija je upozorila da se mogu očekivati obračuni i odmazde pošto su bande "sklone ektremnim oblicima nasilja", koja podrazumevaju korišćenje "kalašnjikova" i bombi, i neretko se sukobljavaju s lokalnim kriminalnim grupama.

Savremene bande motociklista sve manje imaju veze s bajkerskim načinom života pošto mnogi članovi tih bandi nemaju motor, pa čak ni vozačku dozvolu, piše u saopštenju.

Evropol je obavestio nacionalne policijske snage na opasnost od eventualnih okršaja i moguće promene u svijetu organizovanog kriminala u Evropi.

Podsećajući na takozvane "Ratove nordijskih bajkera" 1990-ih godina, policija je istakla da je to tipičan primer eskalacije ektremnog nasilja koja je rezultat povećanog broja bajkera u Evropi.

Ti sukobi su izbili kada je bajkerska grupa "Bandidos" dospela u nordijske zemlje i sukobila se s lokalnim "Anđelima pakla" oko teritorije.

Tada su motociklisti koristili oružje poput automatskih puška, protivoklopnog oružja i automobila bombi, a u nasilju je ubijeno najmanje 11, a ranjeno više desetina bajkera.

Pogledajte još