Afera Agrobanka: U Guči nestalo 16 miliona evra!

Pešić, predsednik Kreditnog odbora za zapadnu Srbiju, i Lukić, član Regionalnog kreditnog odbora su od 2006. do 2010. učestvovali u odobravanju kredita Surudžićevim firmama, i to tako što su avalirali menice suprotno proceduri banke. Zbog nevraćenih kredita i nemogućnosti naplate menica, Agrobanka je oštećena za 16 miliona evra, piše "Blic".

Krivične prijave podnete su i protiv bivšeg direktora Agrobanke Dušana Antonića, Bobana Labovića, Slavoljuba Korićanca, Bojana Zarića i Vehbe Papića.

U Guči nisu iznenađeni privođenjem Surudžića, u čijim firmama „Mediteran 92“ i „Dragačevac frut“ su pokrenuti stečajni postupci. Surudžić je, osim hladnjače u Guči, bio vlasnik još nekoliko hladnjača u Čačku i Arilju, a nisu se sve vodile na njegovo ime
.

Hladnjaču je kupio 2003. godine, a Agencija za privatizaciju raskinula je 2007. godine kupoprodajni ugovor jer kupac nije obezbedio kontinuitet u poslovanju. Međutim, berzanskim poslovanjem Surudžić je ponovo došao u posed Hladnjače. Naime, akcijski fond u aprilu 2009. godine prodao je akcije Hladnjače „Eliksir grupi“ iz Šapca, koja ih je potom prodala firmi „Hand prom“ iz Guče, iza koje takođe stoji Surudžić. Surudžićevo preduzeće „Meridijan 92“ uzelo je svojevremeno iz Fonda za razvoj kredit od 200 miliona dinara.

Interesantno je i da je uhapšeni Lukić svojevremeno bio direktor preduzeća „Proleter“ u Gornjem Milanovcu , iz kojeg je otišao posle sumnji da je bio umešan u finansijske malverzacije.
Nedugo zatim postavljen je za direktora Stočar banke u Čačku, koja je likvidirana. Tada pronalazi novi angažman u Agrobanci. Po izbijanju afere, konkurisao je za mesto direktora Poreske uprave u Gornjem Milanovcu.

Pogledajte još