Ilić: Pripreme idu po planu, uprkos finansijskoj krizi

BEOGRAD, 14. aprila 2009. (Beta) - Predsednik Izvršnog komiteta Univerzijade u Beogradu Nebojša Ilić rekao je da se radovi za organizaciju tog takmičenja, uprkos finansijskoj krizi, odvijaju prema planu.

Govoreći pred članovima Odbora za omladinu i sport skupštine Srbije, Ilić je istakao da je preduzeće Univerzijada uspelo da uštedi dosta sredstava, ali da to neće uticati na kvalitet organizacije takmičenja.

"Završena je izgradnja sela, a sledi useljenje opreme. Rešili smo i pitanje ishrane, pa će za takmičare biti pripremano oko 45.000 obroka dnevno. Građevinski radovi idu predviđenom dinamikom, a najveći posao urađen je u Košutnjaku, za takmičenje u skokovima u vodu, kao i na "Marakani" i Vojnoj akademiji, gde će biti takmičenja u atletici", rekao je Ilić.

Ilić je naveo da je postignut dogovor i sa preduzećima Lasta i GSP Beograd o prevozu sportista i dodao da u svim poslovima organizatori Univerzijade imaju podršku republičkih, pokrajinskih i beogradskih vlasti.

On je kazao i da će ceremonija otvaranja Univerzijade u Areni koštati oko 800.000 evra, što je višestruka ušteda u odnosu na prvobitan plan po kojem je trebalo da se održi na "Marakani".

Ogovarajući na pitanje članova odbora koliko košta izgradnja atletskih staza na "Marakani" i Vojnoj Akademiji, Ilić je rekao:

"Beograd put radi na postavljanju staza, a sutra ćemo raspisati tender za postavljanje tartana (podloge). Ukupna cena ovih radova iznosiće oko 220 miliona dinara", naglasio je on.

Državni sekretar za sport Slaviša Zlatanović podsetio je članove odbora da je iz budžetskih sredstava, do sada, za organizaciju Univerzijade potrošeno više stotina miliona dinara.

"U 2007. iz gradskih sredstava izdvojeno je nešto više od 45 miliona dinara, a iz republičkog 99 miliona dinara. Prošle godine grad je dao 91 milion, a republika preko 362 miliona dinara za investicije u izgradnju objekata. Do kraja Univerzijade ta suma će se popeti na oko 4,25 milijardi dinara", naveo je Zlatanović.

Univerzijada u Beogradu održaće se od 1. do 12. jula. Na njoj će učestvovati oko 10.000 takmičara u 15 sportova.

Pogledajte još