Kako nas kradu: U pakovanju zamrznutog oslića od 500g ima 194 grama ribe!

Od jednog pakovanja oslića koji smo kupili u prodavnici do onog koji smo stavili u tiganj "isparilo" je 306 grama, pokazala su merenja redakcije "Sana". To znači da po jednoj toni platimo 612 kilograma leda. Kako pola kile zamrznutog oslića košta 199,9 dinara, proizvođač, "Merkator", mesečno samo na jednoj toni zaradi nešto malo manje od 240.000 dinara prodajući led!

- To je skandalozno, ogromna prevara! Proizvođači prodaju ljudima led i zarađuju ogromne pare, pojedinci su se tako obogatili. Tržišna inspekcija je odgovorna za to, a pitanje je zašto ne radi svoj posao i zašto to niko ne kontroliše. Znamo za taj slučaj i već godinama pokušavamo da se izborimo sa tim, ali ljudi kao da su nezainteresovani - kaže za San Goran Papović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača.

U vreme slava i praznika, kada se riba u Srbiji najviše kupuje, ovakva vrsta dovođenja u zabludu kupca posebno je profitabilna. Proverili smo i druge proizvođače. "Frikomovo" pakovanje zamrznutog oslića od 500 grama posle otapanja ostavlja nam 354 grama ribe! Istraživali smo "Merkatorovo" pakovanje fileta soma panga od 500 grama, koji nakon otapanja ima 338 grama, piše "San".

Kupac je doveden u zabludu već time što nigde na deklaraciji proizvoda nije navedeno koliko ribe ostaje posle otapanja. Navedena je samo neto gramaža, koja bi upravo trebalo da prikaže realnu težinu ribe. Umesto toga, misleći da uzimamo pola kilograma, kupujemo mnogo manje, i kod "Merkatora" i kod "Frikoma".

Izvor: Kurir

Pogledajte još