Svedočio direktor "Mera Investa" Živojin Petrović: Marko Mišković mi je davao naloge!

Direktor preduzeća “Mera invest” Živojin Petrović rekao je na saslušanju, kao svedok u istrazi privatizacije putarskih preduzeća, da je naloge o poslovenim odlukama dobijao od vlasnika te firme Marka Miškovića, sina prvoosumnjičenog Miroslava Miškovića, vlasnika “Delta holdinga”.

- Moja dužnost je bila da, kao direktor, očuvam kapital preduzeća zbog inflacije i novac uložim u sigurne poslove. Sve je rađeno u skladu za zakonom - ustvrdio je na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal direktor beogradskog preduzeća “Mera invest”, posredstvom kojeg su išle transakcije u privatizaciji Preduzeća za puteve Niš. Petrović je potvrdio da je “Delta broker”, koja je procenjivala akcije PZP Niš, poslovala sa “Mera investom”.

Osim Petrovića, juče je saslušano i troje advokata koji su zastupali “Mera invest” - Ivana Smiljkovića, Ilija Dražić i Ana Petković, a svi su tvrdili da je poslovanje preduzeća bilo u skladu sa zakonom.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavlejvić rekao je ranije da će ova četiri svedoka biti ispitana u vezi sa osnivanjem firme Marka Miškovića “Mera investment” i sa prodajom akcija PZP Niš.

Vlasnici “Delte” Miroslav Mišković i “Nibens grupe” Milo Đurašković osumnjičeni su za organizovanje nezakonitog izvlačenja 30 miliona evra iz PZP Niš, a istraga se nastavlja saslušanjem svedoka iduće sedmice.

“Mera invest” je za devet miliona evra kupila 47,5 odsto akcija PZP Niš 2006. godine. Pre prodaje tih akcija dve godine kasnije, prema sumnjama policije i tužilaštva, obavljena je transakcija s ciljem da se ackije PZP Niš uvećaju tri puta - sa 3.300 dinara na 110 evra. Nakon toga “Mera invest” je prodala 41 odsto akcija PZP Niš za 25 miliona evra “Nibens grupi” Mila Đuraškovića. Ostalih 6,5 odsto akcija dato je za zgradu “Partizanskog puta” u Takovskoj ulici u Beogradu, procenjenoj na 3,5 miliona evra.

Izvor: Blic

Pogledajte još