Dačić: Dosta je bilo politike da je Kosovo Srbija!

Predsednik Socijalitičke partije Srbije i premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se traga za rešenjem kosovskog problema koje će biti privremeno zbog nerešenog statusa Pokrajine, a do koga se može doći isključivo dijalogom.

Dačić je, takođe, izjavio i da Srbija zaslužuje da uđe u Evropsku uniju, ali sa nacionalnim identitetom.

- Srbija zaslužuje da uđe u EU, ali sa nacionalnim identitetom, a ne da klimne glavom na sve što misli da je podsticaj iz Brisela - rekao je Dačić i naglasio da je to i obaveza prema generacijama koje dolaze.

Dačić je na sednici Glavnog odbra SPS rekao da je platforma za Kosovo i Metohiju prvi dokument koji je predsednik Srbije izložio predstavnicima međunarodne zajednice.

- To je naš pogled na rešavanje tog problema i dosta je bilo politike da je Kosovo Srbija, a u realnom životu je Kosovo sve dalje od Srbije - rekao je lider SPS-a.

Dačić je naglasio da je prioritet briga o Srbima koji žive na Kosovu i da je licemerno da socijaliste optužuju za Kosovo oni koji su za vreme bombardovanja pobegli iz zemlje kada je vođen rat i oni koji školuju decu u zemljama EU, a sada SPS kritikuju za politiku koju vodi.

- Ako je to tako vratite se svi, pa da živimo izolovano - rekao je Dačić.

- SPS je ratovao za Kosovo, a optužuju nas oni koji su 13 godina iz dana u dan predavali to Kosovo i nisu uspeli da sačuvaju ono što mi jesmo, a u njihovo vreme izgrađeni su mnogi faktori subjektiviteta Kosova. Mora se spasti ono što se spasti može - naglasio je Dačih.

Dačić je naglasio da oni koji su napadali nekadašnjeg lidera SPS-a Slobodana Miloševića zbog politike koju je tada vodio u vezi sa Kosovom sada optužuju njih da su tu politiku napustili.

- Ako je to tako zašto ste rušili Miloševića, zašto ste ga onda izručili Haškom tribunalu, a kad smo već kod toga to je bilo neustavno, jer tada nije postojao Zakon o saradnji sa Hagom - rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još