Prljavo kazalište ispunilo Arenu

Zagrejala nas je pred "prljavce" takođe zagrebačka grupa Radio Luksemburg, potvrdivši reputaciju jednog od najboljih hrvatskih bendova mlađe generacije. Ima, sigurno, onih koji do ovog koncerta nisu za njih čuli a sada ih traže po "jutjubu".

Prljavo kazalište je na scenu izašlo koji minut posle 21 h i nastup započelo temom sa aktuelnog albuma "Možda dogodine" - "Ljubav je", nastavilo se jednom starom koja, takođe, ne spada u prvoligaške hitove, "Dobar vjetar u leđa", pa se cela sala na pravi način "uključila" tek od treće, "Pisma ljubavna". Brzo je bilo evidentrno da najviše od sebe daje pevač Mladen "wanna be Bono Vox" Bodalec. Pesme je, u skladu sa njihovom tematikom, iznosio vrlo ubedljivo, pa je tako, recimo u "Kao ja da poludiš" propisno ludovao po bini. Problem je, međutim, što dah i snagu mora da povrati napuštajući scenu nekoliko puta tokom koncerta a to značajno utiče na njegovu dinamiku, pogotovo u drugom delu. Kada se na to nadovežu znatno sporije verzije "Crno bijelog svijeta", "Mi plešemo/pijemo", pa čak i dugo tražene "Marine" kojom je, posle dva sata, završen zvaničan deo, dobija se utisak tima koji grize svom snagom u prvom poluvremenu al' u nastavku dušu ispušta.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU SA KONCERTA

Bend je, kao što je i najavio, svirao i pesmu oko koje su se, otkad je nastala, pa i posle, u ratnim i poratnim vremenima, lomila koplja, "Mojoj majci", poznatiju kao "Ruža hrvatska". Jedna od najemotivnijih stvari Kazališta prihvaćena je bez ikakvih negativnih reakcija, uz horsko pevanje. To je, čini se, pomalo iznenadilo Bodaleca koji je, uz "Ružu", pozdravio prisutnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Prljavo kazalište već decenijama na koncertima svira "strofa/refren" medli sastavljen od hit balada, nije se ni ovoga puta desio izuzetak. Za početak je ubačena jedna nova, "Baš kad nije vrijeme", nastavilo se uz komadiće "Ma kog me Boga za tebe pitaju"/"Oprostio mi Bog, mogla bi i ti"/"Tu noć kad si se udavala"/"Na Badnje veče/"Ako tražiš nekoga". Premalo, za pesme koje nose veliku snagu, vuku veliki broj obožavalaca - posle toliko godina odsustva makar neka je morala u Beogradu da ima i glavu i rep. Pritom se nije čak ni zagrebalo po evergrinu koji su mnogi u hali čekali, "Moj bijeli labude".

Specijalan gost bio je prvi pevač benda, legendarni Davorin Bogović. Večiti pozitivac koji, međutim, prilično kuburi sa glasom otpevao je, očekivano, "Crno bijeli svijet", kasnije se priključio kompletnom bendu na jedinom bisu. Publika je, posle bisera iz prve faze ("Subotom uveče" uz ubačen citat Clasha "I Fought The Law" i "Sretno dijete") očekivala još jedan povratak na binu i, recimo, laganu završnicu (pomenuti "Labud", takođe izostavljena, a dobro znana i mnogima omiljena "Uzalud vam trud, svirači"), međutim, dobila je nespretan, zbrzan kraj i upaljena svetla. Kao da "prljavci", poput, recimo, Jennifer Lopez, jure na avion koji će ih, koliko već te večeri, dovesti u Nemačku ili gde već. Čak ni bend nije predstavljen - provrtite malo po sećanju, da li pamtite to sa još nekog velikog rok koncerta ?

Mnoge hitove, bezbroj puta izvođene u raznoraznim klupskim varijantama, čuli smo, konačno, i od benda kome pripadaju, pa je, utisak je, dobar deo zadovoljan napustio halu. Očekivana kontinuirana dvosatna euforija je, međutim, izostala. Prljavo kazalište se nije, poput, recimo, pandana sa hrvatske scene, Parnog valjka, potrudilo da, posle duge pauze, u Beogradu "ostavi srce i dušu", svako poređenje bez sumnje ide na štetu Houre i ekipe.

Stvari se, doduše, od početka nisu odvijale kako valja, počev od najavljivanja nastupa na Beer Festu, pa otkazivanja nekoliko dana pred festival i zakazivanja Arene. Bend je izbegao i pojavljivanje pred novinarima uoči koncerta - kao da je postojao strah od konferencije za štampu. Sam nastup je, bez mnogo truda, koncipiran kao "tek jedan u nizu", sa set listom koja će biti identična i na narednim koncertima, u gradovima gde Kazalište redovno svira. U Beogradu je izgledala ovako:

1. Ljubav je...
2. Dobar vjetar u leđa
3. Pisma ljubavna
4. Sve je lako kad si mlad
5. Kao ja da poludiš
6. Kiše jesenje
7. Šteta što je kurva
8. Djevojka od milijun dolara
9. Medley balada
10. Voli me
11. Stand By Me (basista Dubravko za mikrofonom)
12. Heroj ulice
13. Korak po korak
14. Ipak
15. Mojoj majci
16. Ne zovi, mama, doktora
17. Crno bijeli svijet
18. Previše suza u mom pivu
19. Mi pijemo
20. Marina
BIS:
21. Subotom uveče
22. Sretno dijete

Pogledajte još