Albanci sa juga: Platforma je dokument za jednokratnu upotrebu, osuđena je na propast

Oni navode da su takvi dokumenti služlili za jednokratnu upotrebu, zbog čega smatraju da je i Nikolićeva platforma osuđena na propast.

Lider Demokratske unije Doline (DUD) Skender Destani kazao je da je "Nikolićeva platforma verna kopija one iz 2004. godine, čiji je autor bio Vojislav Koštunica" i napomenuo da je ova "našminkana SNS bojama".

"Status Kosova je rešen i nije mi jasno čemu onda služi ova platforma. Pre bih zaključio da ovaj dokument srpskog političkog vrha samo komplikuje postojeću situaciju, jer ne služi približavanju, već udaljavanju srpskog i albanskog naroda", kazao je Destani.

Potpredsednik Demokratske partije (DP) Nedžat Beljulji takođe je konstatovao da se najnoviji dokument ne razlikuje od nekih prethodnih i da ne nudi ni najmanju dozu optimizma. On takođe podseća da platforma još nije zvanični srpski stav o odnosima sa Kosovom.

"Platforma govori samo o Srbima na Kosovu, kao da tamo ne žive drugi narodi. Međunarodna zajednica je prepoznala taj signal, zbog čega je platforma osuđena na neuspeh", kaže Beljulji.

Za lidera Demokratske unije Albanaca (DUA) Rahmi Zuljfijua platforma je samo potvrdila da "država Srbija uvek ima dva aršina za svoje građane, ako Albance prihvata za građane Srbije".

"Ako se nešto traži za Srbe na Kosovu, sa čime se mi slažemo, onda je civilizacijski normalno da se najmanje toliko nudi i Albancima u Srbiji. Platforma je dakle jednostrana, a kako se poziva na Ustav, to je dokaz da je i srpski Ustav pregazilo vreme i da su ga pretekli događaji na terenu", konstatovao je Zuljfiju.

Predsednik opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa kaže da svojim stavovima i pogledima na ukupnu situaciju na Kosovu, platforma "vređa Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi".

"Ova Platforma samo nastavlja politiku dosadašnjih srpskih vlasti prema Kosovu i Albancima. To je poznat stav, mi drugačije nismo ni očekivali, ali smo očekivali da se država Srbija barem uozbilji i da pokaže respekt prema međunarodnoj zajednici", izjavio je Mustafa.

Za lidera Pokreta za demokratski progres (PDP) Jonuza Musliua "Nikolićeva platforma" je samo dokaz višegodišnje "srpske političke ofanzive prema Kosovu i Albancima".

"Nikolić i Dačić su sada bacili novi kamen sa namerom da ponovo zamute vodu. Sada se na površini vode pokazuju krugovi kao posledice tog nerazumnog čina, a njih dvojica iza paravana posmatraju situaciju i reakcije sveta kome ponovo nije jasno šta to Srbi rade", naveo je Musliu.

(B92)

Pogledajte još