Ministarstvo rada: Pola miliona domova u Srbiji energetski ugroženo

U Srbiji ima između 400.000 i 500.000 energetski ugroženih domaćinstava, koje država treba da zaštiti pre uspostavljanja tržišne cene struje, procene su Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike

"Ministarstvo je izradilo socijalni profil energetski ugroženih potrošača. Opredelili smo se za kriterijume koji bi u ovom trenutku obuhvatili između 400.000 i 500.000 domaćinstava", navela je državna sekretarka Brankica Janković.

Državna sekretarka precizirala je da je među energetski ugroženim potrošačima 92.000 korisnika novčane socijalne pomoći, deo građana koji primaju dečji dodatak, kao i deo onih koji dobijaju naknadu za tuđu negu i pomoć.

Prema njenim rečima, u toj grupi su i porodice sa decom u kojima su oba roditelja nezaposlena, porodice samohranih roditelja, kao i staračka samačka seoska domaćinstva, koja se smatraju jednom od najugroženijih kategorija.

"Predlog je da među beneficiranim korisnicima budu i penzioneri sa najnižim primanjima, pod uslovom da im je to jedini izvor sredstava i da žive sami"
, navela je Jankovićeva, i napomenula da je država u obavezi da pre postizanja tržišne cene struje zaštiti najugroženije građane.

Ona je dodala da će sa Ministarstvom energetike biti usaglašeno koje će kategorije, u skladu sa finansijskim mogućnostima, dobiti zaštitu države i da li će ona biti realizovana kroz direktna ili indirektna novčana davanja ili vaučere.

"Nadamo se da ćemo taj posao uspeti brzo da završimo kako bi građani koji su energetski ugroženi videli određene koristi i pre kraja zime ", zaključila je državna sekretarka Janković.

(Telegraf)

Pogledajte još