Beograd u 2013. dobija groblje za kućne ljubimce vredno 72 miliona dinara

Beograd će sledeće godine dobiti groblje za kućne ljubimce, prenosi "Danas". Za tu namenu je u budžetu za 2013. godinu, koji je usvojila Skupština grada, planirano 72 miliona dinara. Takođe, planirana je i nabavka peći za kremaciju uginulih životinja, zatim peći za spaljivanje medicinskog otpada, što će koštati 36 miliona dinara. Za nabavku dve stacionarne hladnjače za smeštaj tela životinja i medicinskog otpada utrošiće se šest miliona dinara.

Danica Drobac, predsednica udruženja za zaštitu životinja "Evropska inicijativa 17", podseća za "Danas" da su sve dosadašnje gradske vlasti obećavale izgradnju groblja za kućne ljubimce:
- Radujem se tome. Vlasnici pasa su, zaista, dovedeni u nemoguću, a veoma bolnu i potresnu, situaciju kada izgube četvoronožnog člana porodice kojeg nemaju gde da sahrane. Na primer, članica Udruženja je imala veoma neugodnu situaciju. Izgubila je svoju mezimicu, napravila joj je kovčežić, pokrov, čak joj je bila stavila i krstić i noću je sahranila blizu auto-puta, a pored njene kuće. Međutim, neko od komšija je video i došla je interventna jedinica da otkopa i vidi tajni kovčeg. Kada su videli šta je, pozvali su šintere i oni su odneli kucu. Žena je taj čin doživela kao drugu njenu smrt. Jedva smo uspeli da leš kuce dobijemo natrag.

Kako dalje piše "Danas", budžetu Grada za narednu godinu predviđa i novac za proširenje prihvatilišta za pse u Kovilovu, i to 48 miliona dinara, ali i za izgradnju prihvatilišta za pse na Opštini Zvezdara, za šta će se utrošiti 50 miliona dinara. Međutim, Danica Drobac kaže da izgradnjom prihvatilišta za pse Grad nastavlja sa pogrešnom i pogubnom politikom koja je u suprotnosti sa civilizacijskim i evropskim vrednostima.

- Psi se neopravdano, neselektivno i masovno stavljaju u prihvatilišta megalomanskih kapaciteta. To je svojevrstan fenomen i apsolutni rekord jer nam nije poznato da je iko ikada u svetu gradio prihvatilišta takvih kapaciteta za hiljade pasa. Reklo bi se da Grad nije razumeo problem pojave pasa na ulicama. Međutim, to nije tačno, jer su razumeli, i to dobro, s obzirom da su sve tačno i ispravno na tu temu napisali u svojoj Strategiji, koju je gradska Skupština usvojila 22. septembra 2011. Tu piše da azili ne mogu da reše problem jer se bave posledicom, da mogu čak i da ga pogoršaju i da neminovno postaju mesto opšte patnje pasa, zaraze i stresa za zaposlene, pa se stvar završava ubijanjem svih pasa - kaže Drobaz za "Danas" podsećajući na Zakon o dobrobiti životinja usvojen u Evropi 2009. godine.

Da li su prihvatilišta za pse rešenje? Da li će groblje za kućne ljubimce zaista biti i napravljeno?

Pogledajte još