Drama u Makedoniji: Demonstracije ispred zgrade Sobranja

Parlamentarna rasprava u makedonskom Sobranju povodom spornog vladinog predloga državnog budžeta nije ni počela jer su poslanici opozicije danas blokirali ulaz u salu i sprečili predsednika Skupštine Trajka Veljanovskog da otvori sednicu, zauzevši njegovo mesto na podijumu.

Između poslanika vlasti i poslanika opozicije koji žele da spreče izglasavanje budžeta, došlo je i do koškanja u sali. Tom prilikom je lakše povređena jedna poslanica opozicionog Socijal-demokratskog saveza (SDS).

Trajko Veljanovski je potom, kako su makedonski mediji javili, "evakuisan" iz skupštinske sale.

Nezvanično, ispred Sobranja je povređen jedan poslanik Romske partije, koja je deo vladajuće koalicije.

Taj poslanik, Amdi Bajram, fotografisan je kako pokazuje srednji prst učesnicima opozicionih demonstracija ispred Sobranja, uporedo sa demonstracijama pristalica vlasti.

Policija je uspela da razdvoji dve sučeljene grupe demonstranata koji su međusobno "razmenjivali" kamenice, štapove, flaše, voće, povrće i druge "projektile", a čitav centar grada je blokiran.

U oba protesta zajedno učestvuje nekoliko hiljada ljudi.

Opozicioni demonstranti protestuju zato što nisu saglasni sa visinom budžeta koji je vlada predvidela za iduću godinu i uzvikuju parole protiv premijera Nikole Gruevskog.

Simpatizeri vladajuće stranke VMRO-DPMNE protestuju zato što opozicija želi da spreči donošenje budžeta, i uzvikuju parole protiv lidera opozicije Branka Crvenkovskog.

Provladini mediji koji su velika većina, ne izveštavaju o sukobima ispred Sobranja, ili o njima prenose tek minimalne informacije.

Internet portali javljaju da se opozicija u nekoliko gradova žali da je policija nije pustila da dođe autobusima na demonstracije u Skoplju. Policija je, kako se tvrdi, sve autobuse sa demonstrantima preusmerila na - tehnički pregled.

Iz revolta zbog takvog postupanja, pristalice opozicije su blokirale auto-put E-75 kod Velesa, 50 kilometara južno od Skoplja.

Vlada Makedonije je na sinoćnoj sednici izglasala predlog budžeta i pored toga što skupštinski komiteti, zbog opstrukcije opozicionih članova, nisu podržali predlog.

Grupa opozicionih poslanika prenoćila je u zgradi Sobranja, želeći da spreči usvajanje predloga.

Dok su pristalice opozicije na čelu sa Crvenkovskim počele da se okupljaju sinoć ispred parlamenta, pristalice vladajuće stranke su tu već nekoliko dana - isprva direktori kulturnih institucija i umetnici, koji smatraju da bi neusvajanjem budžeta mogli ostati bez plata.

Beta

Pogledajte još