Partije prezadovoljne količinom novca koji dobijaju od građana

Na platnom spisku države trenutno je 25 političkih partija. Demokrate su u 2012. dobili najviše novca, budući da su u prvoj polovini godine imali neuporedivo više poslanika u odnosu na sve ostale partije.

Njima je iz državne kase na račun leglo oko 1,5 miliona evra ili 15,8 miliona dinara mesečno, što je, kako navode u DS „sasvim dovoljno za redovno finansiranje stranke“.

Viška novca, kako tvrdi Vučić, ima kod naprednjaka. Predsednik SNS pre nekoliko dana izjavio je da kod njih ne postoji potreba da se finansiraju iz nekih sumnjivih izvora, jer im je dovoljno ono što dobijaju od države. Ova partija je za 12 meseci iz budžeta dobila oko 1,3 miliona evra.

Raspodela novca iz budžeta
- DS 162,9
- SNS 137,7
- DSS 76,4
- SRS 68,7
- SPS 68,5
- URS 54,2
- LDP 50,0
- PUPS 36,3
- NS 27,5
- JS 24,0
- SVM 23,3
- LSV 19,5
- SPO 19,0
- SDPS 19,0
*Sume su u milionima dinara

- Pored onoliko novca koji dobijamo iz budžeta, šta nam to još treba? Mi ne potrošimo ni pola - rekao je Vučić.

Novom preraspodelom novca od pre dva meseca parlamentarnim strankama smanjeno je mesečno sledovanje. Tako je na njihove račune umesto 105 miliona dinara, koliko su u većem delu ove godine mesečno dobijale iz budžeta, leglo ukupno 75 miliona dinara, odnosno 280.000 po jednom poslaniku.

DSS je, sudeći po novcu koji su dobili od države, u 2012. bio treća partija po snazi u Srbiji. Dejan Mihajlov, direktor ove stranke, kaže za „Blic“ da njegova stranka sada iz budžeta mesečno dobija oko devet miliona dinara i da je to dovoljno za normalan rad stranačkih organa.

- Tim novcem pokrivamo plate zaposlenih u sekretarijatu i sve ono što je neophodno za funkcionisanje opštinskih odbora. Dobijamo novac u obimu koji nam je potreban - navodi Mihajlov.

U stranci URS, koji je do konstituisanja novog skupštinskog saziva imao svoj poslanički klub, zadovoljni su količinom novca koji im sleduje od države. Oni su tokom ove godine dobili oko pola miliona evra, što je, kako tvrde, taman toliko da se finansira normalno funkcionisanje stranke.

- Ta suma pokriva plate, zakupninu prostorija, režijske troškove, održavanje vozila i slično - rečeno je u URS.

Socijalisti, međutim, tvrde da jedva uspevaju da se pokrpe budžetskim sredstvima.

- Nekad nam je to dovoljno, nekad nije. Troškovi telefona su nam nekad veći, pa smo u problemu. Da nije bilo rebalansa, imali bismo taman onoliko novca koliko nam je potrebno - kaže Dejan Backović, direktor SPS.

Đorđe Vuković iz Cesida smatra da država izdvaja dovoljno novca za stranke - „ni premalo, ni previše“, kao i da je ulaganje u demokratiju po definiciji trošak.

- Ukoliko im država uskrati novac, doći ćemo u situaciju da stranke ili propadaju ili uzimaju novac iz sumnjivih izvora, što, opet, nije dobro. Partije imaju velike troškove, od plaćanja zakupa i komunalija do usavršavanja, međunarodnih razmena, organizovanja skupova ili angažovanje skupova. Ulaganje u stranke je investicija - navodi Vuković.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još