Uhapšeno 12 osoba u Novom Sadu i Somboru zbog pronevere 4 miliona evra

Slobode su lišeni Boško G. (34) iz Kule, zatim knjigovođa preduzeća "Solvens" Svetlana V. (42), direktor "PVM" Vladimir I. (37), direktor "Metal Konekt" Vojislav M. (55), svi iz Novog Sada, i Rajko D. (39) iz Žablja.

U saopštenju se navodi da su lišeni slobode i Danijel J. (27) iz Novog Sada, direktor "Kongabris" Gabrijel S. (25) iz Kule, direktor "PVM 381" Dragan B. (29) iz Bačkog Jarka, Bajko P. (31) iz Lovćenca, Sandra P. (26) iz Kule, Slobodan Ž. i direktor "Albako" iz Žablja Olgica K.

MUP intezivno traga za Goranom G. (36) iz Bačke Palanke, Marinkom S. (40), Miloradom D. (26) obojica iz Kule, direktor novosadskog "Eko Braš Metal" Brankom K. (26) i direktor "Pegro" Branislavom B. (35) iz Novog Sada.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i Miodrag G. (29) iz Kule, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, zbog sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja, poreska utaja i pranje novca.

Osumnjičeni Boško G. je organizovao kriminalnu grupu koja je od 2009. do 2012. gpdine "po njegovim nalozima vršila otkup sekundarnih sirovina od fizičkih lica za gotov novac, a potom otkupljene sekundarne sirovine prodavala privrednim društvima koja se bave njihovom preradom".

Otkup sekundarnih sirovina za gotov novac su vršila odgovorna lica u privrednim društvima PVM "Metal Konekt" i "Pegro", svi iz Novog Sada i "Albako" - Žabalj, koja su otkupljenu robu prodavala i njenu naplatu vršila preko svojih poslovnih računa.

U nameri izbegavanja obračuna i uplate poreza na dohodak građana od kojih je vršen otkup sekundarnih sirovina, u knjigovodstvu je navedeni otkup prikazan kao nabavka robe od takozvanih "peračkih predzeća" i to "Eko Braš Metal", "Kongabris" i "PVM 381" svi iz Novog Sada.

Pri tome su PDV iskazan na fakturama "peračkih preduzeća" koristili kao poreski kredit, "jer su u svojim poreskim prijavama ulazni PDV iskazan na fakturama "peračkih preduzeća" iskoristili kao odbitnu stavku za obračun i uplatu PDV-a na račun budžeta Srbije.

Proverama novčanih tokova utvrđeno je da su sredstva koja su uplaćena od strane prerađivača sekundarnih sirovina po osnovu naloga za prenos sredstava, završila na račune "peračkih preduzeća".

U saopštenju se navoodi da su potom, "bez pravnog osnova vršene isplate na tekuće račune fizičkih lica, koja su novac podizala i predavala organizatoru kriminalne grupe Bošku G.".

U tome periodu, kako se navodi, Boško G. i ostali članovi kriminalne grupe izvršili su otkup i prodaju sekundarnih sirovina za iznos veći od 2.000.000.000 dinara.

Pri tome su "izbegli obračun i uplatu poreza na dohodak građana i poreza na dodatu vrednost u iznosu većem od 4.000.000 evra, za koji iznos je oštećen budžet Srbije, a organizovana kriminalna grupa isti iznos protivpravno prisvojila", dodaje se u saopštenju MUP-a.

(Tanjug)

Pogledajte još