Poslednja naslovna strana "Njuzvika" pre prelaska na online izdanje

"Njuzvik" je obelodanio kako će izgledati naslovna strana poslednjeg šampanog izdanja pre nego što čuveni američki časopis pređe na isključivo onlajn verziju u 2013. godini.

Izdanje od 31. decembra imaće na naslovnoj strani crno belu fotografiju sedišta časopisa na Menhetnu sa crvenim natpisom "Poslednje štampano izdanje". Razlog za obustavu štampanog izdanja je pad prihoda od reklama i prelaska čitalaca na internet, objavio je Bi-Bi-Si.

Urednica časopisa Tina Braun kaže da je ovo novo poglavlje u istoriji "Njuzvika" koji kao i uvek ide korak ispred događaja.

"U tom duhu mi činimo i ovaj poslednji veliki zaokret, prihvatajući digitalni medij koji će i naša konkurencija na kraju morati da prihvati sa podjednakim žarom"
, objasnila je Tina Braun.

Prvi broj "Njuzvika" izašao je 17. februara 1933. godine, a na naslovnoj strani imao je sedam fotografija, po jednu priču za svaki dan u nedelji.

U zlatno doba imao je tiraž od tri miliona primeraka, ali je uvek bio za korak iza svog rivala, časopisa Tajm. S dolaskom interneta i onlajn izdanja, tiraž i prihodi od reklama su bili u stalnom padu.

Kompanija "Vašington post" kupila ga je 1961. godine, a "Njuzvik" se šezdesetih posebno isticao tekstovima o borbi za građanska prava i rasnu ravnopravnost. Ipak novinarke su 1970. godine tužile časopis za diskriminaciju protiv žena što je izazvalo lančanu reakciju u "Njujork tajmsu" i još nekim medijima.

U istoriji časopisa ostali su zabeleženi iscrpni izveštaji o prisluškivanju u vreme Niksona, ali i gafovi poput najave dnevnika iz Hitlerovog bunkera 1983. godine koja se pokazala lažnom. "Njuzvik" je 2005. godine objavio da je Kuran bacan u toalet kao deo taktike ispitivanja u Gvantanamo beju, ali je posle žestokih protesta na Bliskom istoku demantovao tu priču.

Kompanija "Vašington post" prodala je časopis izdavaču Sidniju Harmanu za jedan dolar 2010. godine i časopis je tri meseca kasnije spojen sa listom "Dejli bist".

Prelazak na digitalno izdanje omogućiće "Njuzviku" da smanji troškove štampe i distribucije, ali će izgubiti na reklamama, koje se plaćaju više za štampana nego za onlajn izdanja.

Izvor: RTS

Pogledajte još