Koštunica: Još nije kasno da se prekine srljanje u članstvo u EU

Lider DSS-a je za RTS rekao da Platforma o Kosovu koju je predstavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić sadrži dosta novih elemenata i otvara mogućnost rešenja kosovskog pitanja tako da Kosovo ima i prema Ustavu Srbije i prema Rezoluciji 1244 suštinsku autonomiju unutar Srbije, a istovremeno Srbi na Kosovu autonomiju unutar Kosova.

Međutim, kako je istakao, potrebno je još određenije definisati ustavno-pravnu vezu između Kosova i Srbije, i Srbije i Kosova, kao i pokrenuti pitanje o statusu pokrajine.

"U razgovoru sa Nikolićem, on je pomenuo zakon o suštinskoj autonomiji i to je izuzetno važno i naravno prihvatljivo za DSS. Veza između Srbije i Kosova bi se time učvrstila", rekao je predsednik DSS-a.

Upitan zašto je potrebno dodatno definisanje kad Ustav Srbije jasno kaže da je Kosovo deo Srbije, Koštunica je rekao da je to potrebno jer se u međuvremenu odvija dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela u kojem se kroz niz zaključaka ili sporazuma polako uspostavlja nezavisnost Kosova.

"Potrebno je taj proces zaustaviti, tu vrstu pregovora i do kraja otvoriti statusno pitanje Kosova", istakao je on i dodao da ono što se menja s platformom o Kosovu je "mogućnost da se pregovarački proces (Beograda i Prištine) završi".

Koštunica je ocenio da se sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima "izgrađuje nešto što se zove država u državi".

"Srbija ne treba svemu tome da doprinosi. Tehnički dijalog nas je odveo daleko u jednu vrstu sunovrata koji ide u pravcu nezavisnosti Kosova", smatra on.

Lider DSS-a je ocenio i da su pregovori do sada bili štetni po Srbiju, kao i da je time oslabljena pregovaračka pozicija Srbije.

"Treba reći 'hvala' pregovaračima iz Brisela i obratiti se pravoj adresi - Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i krenuti drugim korakom", naveo je on.

Upitan o eventualnoj promeni vlasti u Beogradu, Koštunica je rekao da to pitanje nije za DSS i ocenio da, ukoliko je došlo do određenih promena u Srbiji, da one treba da se dese i u Beogradu.

On je istakao da DSS neće pokretati to pitanje i da nije do sada bilo razgovora o Beogradu, ali da je ta partija spremna da učestvuje i u budućoj vlasti.

O navodima o mogućem održavanju novih izbora 2013. godine, predsednik DSS-a je rekao da je trenutno mnogo nedoumica da bi se moglo jasno reći i predvideti šta će se dogoditi, kao i da će naredna godina biti puna izazova.

"Mislim da je važnije od svega da se neka pitanja o državi, o Kosovu, evropskim integracijama, privredi koja je na izdisaju, standardu građana reše u meri u kojoj je to moguće",
naveo je Koštunica.

On je ocenio da "još nije kasno da se prekine srljanje u članstvo EU", jer kako je naveo, sve je to Srbiju skupo koštalo, ne samo kada je reč o Kosovu, nego i o ekonomskom razvoju.

"Treba nam politička neutralnost i saradnja sa svima. Ovo je preloman trenutak za Srbiju. Odzvonilo je jednoj politici - da EU nema alternativu", rekao je Koštunica.

On je istakao da sadašnja vlast još nije jasno odredila "dalji pravac delovanja".

"Počela je da se oslanja i na druge zemlje izvan Unije, sve je to još po meni lutanje i neodređen stav"
, zaključio je Koštunica.

(Beta)

Pogledajte još