Ana Ivanović i Novak Đoković najbolji srpski teniseri u 2012.

Na svečanosti u hotelu Hajat za najboljeg trenera proglašen je selektor ženske FED kup selekcije Dejan Vraneš, Crvena zvezda je najbolji klub, a Nemanja Radić najbolji sudija.

Predsednik TSS Vuk Jeremić rekao je da je godina na izmaku bila sjajna za srpski tenis i da je taj sport postao "najjače oružje za afirmaciju naše zemlje u svetu".
"Ovo je posebno veče za srpski tenis, ali i za mene, jer sam po prvi put ovde u ulozi predsednika saveza. Prethodna godina bila je sjajna, kako za naš tenis, tako za afirmaciju naše zemlje. Srbija je na čelu Ujedinjenih nacija, što je čini izuzetno vidljivom u svetu, ali zahvaljujući uspesima tenisera ona je još vidljivija. Treba da budemo ponosni na rezultate, imamo najboljeg na svetu, sjajne tenisere i teniserke, nadam se uskoro i neke nove šampione", rekao je Jeremić, podsetivši na vredan jubilej - 90 godina od osnivanja saveza.

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić rekla je da se tenis nalazi na pijedestalu srpskog sporta, i to potpuno zasluženo, zahvaljujući svojim rezultatima.
"Kada sam započinjala šahovsku karijeru, upoznala sam Moniku Seleš, koja je tada počinjala svoju veliku karijeru. Čak sam i igrala s njom. U tenisu i u šahu uvek je najvažnije pronaći protivnika po meri. Kasnije sam u Beogradu posmatrala mečeve tenisera i teniserki, tada nije bilo mnogo ljudi na tribinama, ali sad su se stvari promenile, tenis je zasluženo na pijedestalu srpskog spoprta. Nadam se da će u budućnosti beležiti još bolje rezultate", rekla je Marićeva.

Nagrada "Ponos nacije" za najveće dostignuće na polju sportskih rezultata u istoriji TSS dodeljena je Moniki Seleš, Slobodanu Živojinoviću, Nenadu Zimonjiću, Jeleni Janković, Ani Ivanović i Novaku Đokoviću, teniserima koji su u karijeri bili prvi na ATP ili WTA listi u singlu ili dublu.

Radmilu Armenuliću, Jeleni Genčić i Nikoli Špearu dodeljena je nagrada za životno delo.

Najbolji juniori su Nina Stojanović i Laslo Đere (do 18 godina), odnosno Ivana Jorović i Petar Čonkić (do 16 godina).

U konkurenciji do 14 godina najbolji su Nikolina Jović i Momir Kecmanović, dok su Jovana Vuković i Bodin Žarković najbolji među 12. godišnjacima.

Nagrađena su i dvojica novinara specijalizovanih za tenis - Vojin Veličković iz Sportskog žurnala i Milan Bošković iz TV B92.

Nagrada za sveukupan doprinos na sportskom polju, za pojedince i organizacije koje su svojim radom i delovanjem pomogli da TSS bude na vrhu piramide najuspešnijih Saveza u Srbiji dodeljena je: Teniskim klubovima Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, Spartak Subotica, Radnički Niš i Palić, Ministarstvu omladine i sporta, Sekretarijatu za sport i omladinu grada Beograda, RTS-u, Telekomu Srbija, Gemaksu, Srbija openu, Dejvis kup ekipi, FED kup ekipi, NIS Gaspromu, Kombank Areni, Imleku, Aleksandru Popoviću (najstariji živi Dejvis kup igrač), Ivku Plećeviću, Janku Tipsareviću, Dušanu Vemiću, Viktoru Troickom, Borisu Pašanskom, Nebojši Đorđeviću, Maji Đukić, Dragani Zarić, Tatjani Ječmenici, Katarini Mišić, Ani Timotić, Aleksandri Krunić i Bojani Jovanovski.

(Tanjug)

Pogledajte još