Prekršajne prijave protiv 25 gradonačelnika zbog nepoštovanja propisa o ličnim podacima građana

U pojedinim opštinama čak smatraju da se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, a koji je inače trebalo da primenjuju već četvrtu godinu, uopšte ne odnosi na njih, a poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da su rezultati nadzora vrlo zabrinjavajući, piše "Blic".

Tokom decembra poverenik je sproveo nadzor u opštinama i upravama. Kontrlisano je sprovođenje najosnovnijih odredaba iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti odnosno, kako opštine i gradske uprave formiraju i vode evidenciju o zbirkama ličnih podataka koje poseduju.

Te evidencije treba da sadrže informacije o podacima koji se obrađuju, vrsti i svrsi obrade ličnih podataka, pravnom osnovu za to, eventualnoj tajnosti i posebno o preduzetim merama zaštite.

Poverenik Rodoljub Šabić kaže za "Blic" da su rezultati nadzora vrlo zabrinjavajući. Posebno, jer je izvršen nadzor samo na najelementarnijim zakonskimi obavezama.

"Neizvršavanje obaveza posledica je nedovoljnog poznavanja značaja, sadržine i domašaja standarda iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, nekada i potpunog nerazumevanja i neznanja. To, naravno, možda može biti objašnjenje, ali nikako ne i opravdanje", kaže Šabić.

On dodaje da država poslednjih godina nije preduzimala gotovo ništa na planu implementacije novih standarda zaštite podataka o ličnosti.
"U normativnom sistemu imamo prave "provalije", jer su bitni segmenti zaštite podataka o ličnosti poput biometrije, video nadzora, bezbednosnih provera, praktično potpuno neuređeni", ističe Šabić.

Poverenik je tokom nadzora uputio nadležnima u opštinama i upravama zahtev da se izjasne zašto ne izvršavaju zakonske obaveze.

Međutim, od preko sto opština iz čak 91 nije u roku odgovoreno, pa je poverenik morao da urgira u nekim slučajevima i više puta. O krajnje zabrinjavajućem odnosu vlasti prema zakonskim obavezama svedoči i podatak da se i nakon dvostruke urgencije dvadesetak nadležnih nije ni izjasnilo.

Pogledajte još