Dačićev i Nikolićev sukob oko platforme vodi ka prevremenim izborima?

- Suprotno prvobitnim očekivanjima da će to biti dokument iza kojeg će stajati predsednik države i koji će okupiti sve parlamentarne stranke kako vladajuće, tako i iz opozicije, najnoviji spor koji je platforma za Kosovo i Metohiju otvorila govori da će ona biti predmet žestokih političkih osporavanja i da već sada izaziva određenu krizu u vladajućoj koaliciji - rekao je Simić, za "Dnevnik".

Kako je dalje rekao, javljaju se razlike između predsednika i premijera i u pogledu sadržine platforme, ali i karaktera pregovora pod pokroviteljstvom Brisela.

On je dodao da se javljaju razlike između predsednika i premijera i u pogledu sadržine platforme, ali i karaktera pregovora pod pokroviteljstvom Brisela.

Predsednik države je na strani normativne stvarnosti, a premijer polazi od realnosti

- Dok predsednik, ili bar platforma koja je na njegovu inicijativu napravljena, sadrži nekakve načelne stavove, pokušaj formulacije politike zemlje o tom pitanju, dotle se kod premijera javlja mnogo pragmatičniji stav, koji skreće pažnju na to da dosadašnje iskustvo pokazuje da bi polazak od tako jasnih stavova praktično paralisao i pregovore s Prištinom, a time proizveo i posledice u odnosima s EU - naveo je Simić.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku teško je reći kako će se sve dalje razvijati, ali da postoje elementi "ozbiljne političke krize unutar vladajuće koalicije".

"Predsednik države je na strani normativne stvarnosti, a premijer polazi od realnosti na terenu i posledica svih akata koji su se dogodili u poslednju deceniju i po-dve na Kosovu. Tu postoji veliki raskorak", ocenio je Simić.

U slučaju da se razlike oko teksta platforme prodube, mišljenje Simića je da to može dovesti i do prevremenih izbora u Srbiji.

Pogledajte još