Kim Džong Ilu prepuklo srce zbog loše izgrađene brane na hidrocentrali

.Severna Koreja je saopštila da je Kim Džong-il umro u vozu 17. decembra od srčanog udara izazvanog napornim radom, ali stvarni uzrok smrti ostao je misterija.

Konzervativni južnokorejski list "Čosun Ilbo", napisao je danas da bi Kimovo nezadovoljstvo radovima na brani mogao biti uzrok njegove iznenadne smrti, prenosi "Kurir".

Kim je, po pisanju lista, bio jako besan posle otkrića da voda curi kroz naprsnuća na brani hidroelektrične centrale u Huičonu, oko 120 kilometara severno od Pjongjanga.

"Kim Džong-il je umro iznenada dok je pokušavao da u žurbi izvrši inspekciju
" brane za električnu centralu, naveo je izvor listu, a preneo AFP. Ta centrala je bila ključni projekat za Kima kako bi ublažio hroničnu nestašicu struje u glavnom gradu.

On je obišao gradilište centrale osam puta od kada su počeli radovi 2009. godine, ali je 100 metara visoka brana propuštala vodu kroz napukline pre njegove smrti, napisao je Čosun Ilbo.

Režim u Severnoj Koreji je naširoko hvalio taj projekat kao jedan od najvećih Kimovih dostignuća kada je centrala završena 5. aprila.

Centrala daje 150.000 kilovata struje, a državni mediji su objavili da je završena za samo tri godine, umesto 10 koliko normalno treba, zahvaljujući "herojskim podvizima" radnika.

Pogledajte još