Hrvatska: Svađa Crkve i države oko seksulanog vaspitanja

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić je, naime, s propovedaonice zagrebačke katedrale, predvodeći božićnu misu, žestoko uzvratio na kritike koje je vlast uputila Katoličkoj crkvi zbog njenog protivljenja uvođenju seksualnog vaspitanja u obrazovne ustanove.

Kardinal je, na poruku premijera Zorana Milanovićeva da je uvođenje seksualnog vaspitanja u škole moralno, a ne higijensko pitanje, pozdravljajući prisustvo predsednika Ive Josipovića i premijera koji su na misu došli sa suprugama, rekao da njihovo prisustvo vidi kao znak poštovanja katolika i Katoličke crkve u zemlji.

Ipak, kardinal je, kako su preneli zagrebački mediji, bio direktan i rekao kako "čudi kad se ponovo ponavljaju već poznate parole o tome kako se Crkva meša u područja o kojima ona nema šta da kaže, a govori se o vaspitanju mladog čoveka u našim školama".

"Čega se sve poslednjih dana nismo naslušali i što sve nije napisano o Katoličkoj crkvi i vernicima. Nismo uočili da su se merodavne institucije za zaštitu raznih prava i ravnopravnosti zabrinule i da su reagovale. Koliko samo uvreda, neistina, prozivanja i ponižavanja. Slušali smo od visokih funkcionera naše zemlje o tome da se vernici ne smeju poistovećivati sa nekim pitanjima koja se tiču vaspitanja i obrazovanja, pa čak i da roditelji nemaju pravo na to"
, rekao je Bozanić.

On je ocenio da su razni ljudi, predstavljajući se kao stručnjaci, pokazali veliko nepoznavanje odnosa Crkve i nauke, Crkve i zdravstvene pomoći, Crkve i njezine uloge u demokratiji i civilnome društvu.

On je rekao i da Crkva i danas poziva odgovorne i zainteresovane na dijalog o pitanju zdravstvenog vaspitanja.

"Biskupi su nedavno pokrenuli inicijativu, ali je ona ostala bez odgovora. Kao Crkva, pak, želimo da budemo blizu i od pomoći vernicima laicima, posebno roditeljima i nastavnicima, koji traže pomoć jer su zbunjeni nekim postupcima. S druge nas, međuitm, uveravaju da je reč o higijeni, a ne moralu. Pokušava nam se objasniti da ne možemo razumeti nešto tako jednostavno, da smo zavedeni", rekao je Bozanić i dodao da Crkva samo traži da se ne menja ideologija koja menja istinu o čoveku, jer to ne žele vernici.

Na ovu žestoku kritiku Milanović je odgovorio da su namere vlasti dobre i plemenite i da veruju da rade „pravu stvar“.

"Jedino što mogu reći je da su naše namere dobre i plemenite. Ne kažem da možda neki put u tom nastojanju da se učini dobro i plemenito čovek ne pogreši, ali verujem da radimo pravu stvar",
rekao je premijer.

(Izvor B92)

Pogledajte još