Bosanski jezik uskoro u školama jugozapadne Srbije

Tako će biti ove školske godine, a naredne bi obrazovanje na bosanskom jeziku trebalo da bude kompletno u svim opštinama gde je bosanski jezik u službenoj upotrebi.

Inicijativu je pokrenulo Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu i organizovalo seminar za izvođenje pripremne nastave na bosanskom jeziku.

Predsednik BNV Esad Džudžević ocenio je da će ostvarivanje prava na školstvo na maternjem jeziku definitivno otvoriti put integraciji Bošnjaka u ceo društveni i državni sistem i da će se "ovim procesom smanjiti etnička distanca između Srba kao većinskog naroda i Bošnjaka kao manjinskog naroda i vratiti tradicionalno poštovanje i suživot ova dva naroda".

"Ovo je nova era i za Bošnjake u Srbiji i za državu u kojoj živimo. Nova era na najkompleksnijem planu, kao što je pravo na obrazovanje na maternjem jeziku. Biće to proces vraćanja poverenja Bošnjaka u institucije sistema, drugačije gledanje na pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice", naglasio je Džudžević.

Vesna Fila, pomoćnica ministra obrazovanja, istakla je da će to u početku biti pilot projekat i dodala da će ministarstvo "biti snažan mehanizam partnerstva i podrške".

Danas.rs

Pogledajte još