Holivud na “ić“ (drugi deo)

Nije novost da je Branka Katić još 2000. godine počela da se probija u Engleskoj. Ona to čini s priličnim uspehom, ako se u obzir uzme da je učestvovala u zapaženim televizijskim i filmskim produkcijama. Posebno se ističe uloga koju je ostvarila u jednom od poslednjih filmova Entonija Mingele “Breaking and Entering“, gde se našla u zvezdanom timu koji su predvodili Džud Lou, Žilijet Binoš i Robin Rajt Pen.

Osim u ovom filmu, svet je upoznao Branku Katić i kroz serije “Auf Wiedershen, Pet“, “Big Love“ i “Waking the Dead“. Ali, očigledno je da je ovo tek početak za nju, s obzirom da ćemo je uskoro videti rame uz rame sa Džonijem Depom u filmu Majkla Mana “Državni neprijatelji“ (Public Enemies).

Međutim, za sve fanove sjajne serije “Entourage“ zanimljiv podatak će biti da je Branka Katić, osim što se pojavila u jednoj epizodi, udata za britanskog reditelja Džulijana Farina. Osim niza epizoda ove serije, Farino potpisuje režiju i nekoliko epizoda serija “Seks i grad“ i “The Office“.

Branka u sceni iz HBO-ove serije “Big Love“, u društvu Bila Pekstona...
Marija na zapadu, Katarina na istoku

Poznato je da je Marija Karan otišla u Englesku na master studije glume. Nakon završetka mastera, zajedno sa agentom intenzivno pokušava da pokrene ozbiljnu karijeru na zapadu, pre svega u Engleskoj i Holivudu.

Naravno, kao i u slučaju ostalih domaćih glumaca koji su otišli na englesko govorno područje, najpre joj je pripala uloga izbeglice Mine Rabinović u dve epizode popularne britanske serije “Casualty“.

Marija u seriji "Casualty"...
Dok se Marija odlučila za zapad, Katarina Radivojević je izabrala Rusiju. Ili je Rusija izabrala nju?!

Prvo poslovno putovanje van zemlje, ali pre svega izuzetno ostvarena uloga u filmu “Čarlston za Ognjenku“, Katarini je obezbedila upečatljivu ulogu u novom filmu širom sveta prepoznatljivog ruskog reditelja Alekseja Balabanova (“Brat“, “Cargo 200“).

U filmu “Morfijum“ (Морфий), nastalom po Bulgakovljevim pričama, koje je u scenario pretočio Sergej Bodrov, izuzetni talenat koji je na žalost nastradao pre nekoliko godina, Katarina je dobila izazovnu ulogu Ekaterine Karlovne.

S nestrpljenjem iščekujemo da se neko od distributera seti da bi domaća publika sigurno volela da vidi ovaj film, ako ni zbog čega drugog onda zbog Katarine.

A sada, ruska zavodnica Katarina...Uroš osvaja Holivud

Nakon izuzetnog prijema filma “Čarlston za Ognjenku“ na festivalima u Torontu i Santa Barbari, ali pre svega velikog odjeka o vizuelnom iskustvu koje je jedan srpski film uspeo da pruži, Urošu Stojanoviću su se otvorila vrata Holivuda.

Uroš, koga zastupa jedna od najboljih holivudskih agencija za talente “Creative Artists Agency“, trenutno je u Los Anđelesu, gde priprema dva projekta. Prvi film je SF/horor “Nighfall“, koji nastaje pod okriljem studija “Sony Pictures“ u kome će glavne uloge sigurno pripasti nekim velikim glumačkim imenima.

Drugi projekat, koji je Urošu nesumnjivo bliži senzibilitetu, jeste biografska priča meksičkog glumca i reditelja Emilija - El Indija Fernandeza. Život ovog legendarnog meksičkog filmadžije, poznatog po filmu “Jedan dan života”, sasvim je filmska priča. Nadimak El Indio (Indijanac), Fernandez je dobio zbog svog mešanog porekla – sin je kavkaskog izbeglice i Indijanke. Bio je učesnik meksičke revolucije zajedno sa Pančo Viljom, pobegao je iz zatvora i prebacio se u Los Anđeles, da bi se, po dolasku Kardenasa na vlast, vratio u Meksiko i počeo da snima svoje legendarne filmove.

Radujemo se Uroševom hororu, ali odbrojavamo sekunde do prvih vesti o početku snimanja filma o El Indiju.

Do prvih vidljivih Uroševih koraka u Holivudu, podsetimo se filma "Čarlston za Ognjenku" – ulaznice za "Fabriku snova"...
U serijama je...

... prve korake napravio i Stefan Kapičić, koji je u Los Anđeles otišao pre dve godine. Do sada su ga lovci na talente, ali pre svega publika, mogli videti u epizodnim ulogama u popularnim serijama “The Unit“ i “Numb3rs“.
Stefanov glumački promo reel, u kome ćete videti i kako se snašao u ovim serijama, možete pogledati ovde.

Konstantnu karijeru u Velikoj Britaniji, paralelno sa suprugom Anom Sofrenović, održava i Dragan Mićanović. Osim što je igrao u seriji “Casualty“ zajedno sa Marijom Karan (pogledajte klip gore), Mićanović je ostvario i ulogu u seriji “Spooks“, kao i u “Auf Wiedershen, Pet“ zajedno sa Brankom Katić.

Međutim, pored uloga u filmu Metjua Vona “Layer Cake“, kao i u “The White Countess“ Džejmsa Ajvorija i “Bad Company“ Džoela Šumahera, Mićanović je najveći proboj napravio u novom filmu Gaja Ričija “RocknRolla“ koji ga je odveo pravo na crveni tepih na Lester Skveru. Kao što vidite, Mićanović je u društvu velikih igrača iz sveta filma.

Kako Dragan igra golf u filmu “RocknRolla“...
Saznali smo da je u produkciji animiranih hitova poput “Bee Movie“, “Flushed Away“ i aktuelnog “Mosters vs. Aliens“ učestvovala Liska Ostojić, koja je takođe poreklom iz Srbije. Nismo zaboravili ni francuskog zavodnika Filipa Nikolića. U Francuskoj se ozbiljno probio i Raša Bukvić (“La Californie“, “Largo Winch“, “Taken“). Takođe, treba obratiti pažnju i na Kanađanku hrvatskog porekla, Stanu Katić, koja se nakon uloga u novom filmu o Džejmsu Bondu "Zrno utehe", kao i filmu "The Spirit", sve više probija u Holivudu.

Budite strpljivi, pogledajte odjavne špice filmova i naći ćete barem jedno prezime sa ovih prostora koje je učestvovalo u nastanku filmske magije. Možda vam baš to da snage da ostvarite svoje holivudske ili neke druge snove...

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.