Menhetn najsjajniji i za Novu godinu

Ogromna jelka i klizalište osvetljeno sa 30.000 svećica ispred centra „Rokfeler”, prizor koji se najčešće prikazuje da dočara prazničnu atmosferu na Menhetnu, jedan su od razloga da se Njujork poseti baš u ovo doba godine. I po oceni sajta „Jahu” i prema mišljenju novinara magazina „Forbs”, Njujork zaslužuje da bude na vrhu i ove liste. Njegovim zimskim čarima doprinose i elegantne ulične svetiljke u obliku pahulja kao i kič dekoracije dvorišta u predgrađima sa sve plastičnim sankama i prizorima Hristovog rođenja.

„Forbs” skreće pažnju i na Pariz koji je ukrašen jakim svetiljkama u svim mogućim oblicima jer mora da opravdava ime grada svetlosti. Za Rim piše da je dostojanstveno ukrašen za razliku od mnogih američkih gradova kao i da njegovoj prazničnoj atmosferi doprinosi božićna misa u centru katoličanstva.

Dok su Njujork, Pariz i Rim i inače privlačni zbog svoje veličine, arhitekture i turističkih atrakcija, dotle neka mesta procvetaju samo u ovo doba godine. Zahvaljujući mitu o domu Deda Mraza u Laponiji, tamošnji gradić Napapiri svake zime privlači na hiljade posetilaca. Za uzvrat im nudi sjajno ukrašene uličice i radnje, Deda Mrazov park, i Deda Mrazovo selo, vožnju saonicama i prave irvase.

Dok Finska ima puno snega koji ljudi povezuju sa Božićem i dočekom Nove godine, dotle se neka druga mesta mnogo više trude da obezbede praznični duh. Kao najatraktivnije gradove za zimske praznike bez zime, liste uglavnom navode San Huan u Portoriku koji lampionima raznih boja kiti svoje palme kao i mesto Gramado u Brazilu koje se pred Božić i Novu godinu preobrazi i nudi jednu od najboljih lajtšou atrakcija na planeti.

I nehrišćanske zemlje se u ovo doba godine ogrnu ukrasima koje pre svega povezujemo sa proslavom Božića. Zbog dekoracija koje se postavljaju krajem novembra i ne skidaju se ni posle dočeka Nove godine, sajtovi posvećeni putovanjima preporučuju Singapur.

Britanski dnevni list „Gardijan” ima predlog i za one koji bi da Novu godinu dočekaju među neobičajenim ukrasima: Brisel. Belgijska prestonica je i ranije bivala okićena pre geometrijskim figurama nego pahuljama ili sankama, a ove godine je u centru grada umesto tradicionalne božićne jelke postavljena zelena svetlosna instalacija sa isprepletenim pravougaonicima. Posetioci mogu i da se popnu na vrh ove konstrukcije od 25 metara i odatle slikaju panoramu, ali ni to nije dovoljno dobro za hiljadu stanovnika, koji su potpisnici peticije da se instalacija ukloni i na njeno mesto postavi pravo božićno drvo. Briselske vlasti, međutim, tvrde da je avangardna svetlosna skulptura bolje rešenje da se ne bi uvredili građani muslimanske veroispovesti.

Politika

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.