Kazne za sve i svašta

BEOGRAD, 15. april 2009. (FoNet) - Unija poslodavaca Srbije saopštila je danas da je u prve dve nedelje aprila primila ukupno 125 pritužbi direktora velikih, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika iz svih delova Srbije na rad inspekcijskih organa Poreske uprave, koji traže bilo kakav razlog da kazne.

Prema oceni Unije poslodavaca, u očajničkim pokušajima da nakupe što više novca u budžete Republike i lokalnih samouprava predstavnici vlasti su dali nalog nadležnim poreskim upravama da krenu u rigorozno "češljanje" preduzeća i preduzetnika širom Srbije.

Kako se ističe, finansijska policija, komunalne, tržišne, ekološke i sanitarne inspekcije krenule su u masovne kontrole poreskih obveznika i postoji mnogo slučajeva u kojima su izdaju rigorozne i nesvakidašnje kazne.

Time se, dodaje se u saopštenju, otežava već teška finansijska situacija u preduzećima širom Srbije koja već jedva opstaju zbog opšteg prosečnog pada prometa od 19,3 odsto na nivou Republike.

"Opet se ponavlja praksa da pored hiljada preprodavaca koji svakodnevno nelegalno prodaju robu na ulicama gradova Srbije i kineskih centara koji takođe prodaju robu bez fiskalnih računa poreski organi i inspekcija odlaze kod privrednika i preduzetnika koji posluju legalno i redovno isplaćuju svoje obaveze prema državi", upozorava Unija poslodavaca.

Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj se kažnjava rad u periodu ekonomske krize, konstatuje se u saopštenju.

Inspekcijske službe veoma su agilne kada treba da udare po džepu privatne firme, ali, s druge strane Unija poslodavaca svakodnevno prima obaveštenja da tim istim inspekcijama u Kruševcu, Užicu ili Zrenjaninu treba više od 310 dana da izađu na teren i izdaju dokumente koji bi investitorima omogućili legalnu gradnju na terenu.

Pogledajte još