Udruženje "Alfa" sumnjiči nadležne iz Požege za ubistvo najmanje 40 pasa

Aktivisti kažu da su psi ubijeni na najsuroviji način ubrizgavanjem otrovne supstance T61 u telo pasa, bez obavezne prethodne sedacije. Svetlana Pavlović se tereti i da nije obezbedila dovoljnu količinu hrane i veterinarsku negu i da psi nisu hranjeni više dana. Sve ovo je za posledicu imalo smrt većeg broja pasa koji su se nalazili u objektu zoohigijene u periodu od oktobra 2010. do 01.06.2011. godine.

Veterinar Božić sumnjiči se da je u periodu od 26. aprila 2011. do 28. aprila 2011. godine po nalogu i u dogovoru sa Pavlović Svetlanom protivno odredbama Zakona o dobrobiti životinja, lišili života najmanje 40 pasa, koji su bili smešteni u objektu JKP „Naš Dom „ Požega.

"Alfa" u konkretnom slučaju naglašava da su životinje ubijene suprotno članu 15 Zakona o dobrobiti životinja i suprotno članu 66 istog Zakona jer nisu bili ispunjeni uslovi iz navedenih propisa, lišavanje života nije sprovedeno u skladu sa članom 5 Zakona o dobrobiti te su navedene životinje lišene života bez prethodne sedacije.

"Alfa" predlaže da se u skladu sa gore iznesenim činjenicama Osnovni javni tužilac u Požegi postavi Zahtev za sprovođenje istrage pred nadležnim sudom, te da u okviru svojih zakonskih ovlašćenja preduzme sve mere radi razjašnjenja bitnih činjenica i okolnosti, a radi sprovođenja krivičnog postupka.

Najjeftinije je ubiti psa

Aktivisti za zaštitu životinja u mnogim komentarima koji su se pojavili na internetu naglašavaju da supstanca T61 kojima su ubijane životinje nije ni malo jeftina. Psi su ubijeni na taj način što im je prijavljeni Milan Božić sa veterinarskim tehičarem ubrizgao otrov T61 u telo po dogovoru sa prijavljenom Svetlanom Pavlović, tvrdi "Alfa".

Priča se i da su nesrećnim životinjama u Požegi umesto T61 u telo ubrizgavani i deterdženti. Stručnjaci tvrde da se ovakvim načinom ne može dokazati prisustvo otrova u krivi psa, a da je sam postupak dug i vrlo bolan.

Alfa tereti Božića i Pavlović Svetlanu za krivično delo ubijanja i mučenja životinja iz člana 269 stav 2 Krivičnog zakonika u vezi sa članom 33 Krivičnog zakonika i predlaže da se preduzmu sve potrebne radnje u cilju utvrđivanja okolnosti i činjenica koje predstavljaju bitna obeležja ovih krivičnih dela. Borci za prava životinja traže i da se izvrši uvid u objekte JKP "Naš Dom" Požega objekat zoohigijene i ostvari uvid u njihovu dokumentaciju.

Udruženje "Alfa" poziva da se u svojstvu svedoka saslušaju zaposleni u JKP Naš Dom Požega i da se izvrši uvid u snimak objekta napravljen od strane Prve televizije dana 26. 04. 2011.

"Dana 26.aprila i 27. aprila u navedenom objektu je bilo smešteno oko 70 pasa, a što je snimila dana 26.aprila i Prva televizija. Dana 28.januara 2011. u objektu je ostalo jako malo pasa, oko 10, a svi boksovi su bili gotovo prazni", naglašava u saopštenju "Alfa".

Zaposleni u JKP naš dom su naveli, tvrdi "Alfa" da su se u objektu JKP Naš Dom, eutanazirani psi koji nisu pokazivali bilo kakve znakove agresije, psi su bili zdravi i nisu pokazivali bilo kakve simptome bolesti.

Prema navodima aktivista, psi se nisu hranili, jer odgovorna lica nisu obezbedila dovoljnu količinu hrane, nije im pružana ni odgovarajuća veterinarska nega, umirali su od gladi iscrpljenosti, a često se dešavalo da jedu leševe već uginulih pasa a što su zaposleni više puta prijavljivali veterinarskoj inspekciji.

"Alfa" podseća na Zakon o dobrobiti životinja i to član 7 stav 1 tačka 3 koji propisuje da je zabranjeno lišiti života životinju osim u slučajevima i na način propisan zakonom.

Životinja se može lišiti života na human način, ako je je povređena, neizlečivo bolesna, telesno deformisana ili na drugi način patološki onesposobljena tako da oporavak nije moguć, a život za nju predstavlja bol, patnju, strah i stres. Životinja se može lišti života i ako je dostigla starost pa joj otkazuju osnovne životne funkcije, ili se koristi za ishranu ljudi, u načunoistraživačke i biomedicinske svrhe, u skladu sa ovim zakonom.

Na potezu je tužilaštvo, hoće li se oglasiti?

Pogledajte još