Srbija – svetska filmska lokacija

Srpska filmska industrija obnavlja veze sa Holivudom na sajmu filmskih lokacija u Americi

Delegacija srpskih producentskih kuća, uz podršku USAID-ovog Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije i SIEPA-e, od 16. do 18. aprila učestvuje na sajmu filmskih lokacija u Santa Moniki sa željom da promovišu Srbiju kao potencijalnu destinaciju za strane filmske produkcije. 

“Inostrane filmske produkcije mogu značajno da utiču na ekonomski razvoj zemlje”, istakao je savetnik na projektu, Martin Kaf, koji dodaje:

- Korist od filmske industrije je takva da troškovi filmske produkcije nisu ograničeni na jednu oblast ekonomije, već donose dobit većem broju privrednih grana. Prosečna produkcija igranog filma koji se snima u Srbiji će dnevno potrošiti oko 100.000 dolara. Prosečna produkcija televizijskih reklama će potrošiti i više, čak i snimanje najkraćeg kadra može doneti 50.000 dolara nedeljno lokalnoj ekonomiji.

Kako se navodi u saopštenju USAID-a, "Srbija kao potencijalna destinacija za snimanje filmova ima brojne prednosti kao što su talentovani profesionalci, značajne uštede troškova snimanja i same lokacije koje još uvek nisu dovoljno poznate u Holivudu"

Cilj srpske delegacije je da u Santa Moniki stručnjacima iz sveta filma predstavi prednosti Srbije kao filmske lokacije i podstakne interes za produkciju filmova u Srbiji. Inače, ovaj sajam će okupiti 420 izlagača iz 35 zemalja, a srpsku delegaciju čine sledeće produkcijske kuće: Work in Progress, Gargantua Films, Dream Company, Red Production, Cyber Entertainment, jedina srpska filmska laboratorija Cinelabs Belgrade, post produkcijska laboratorija Cinebox i studiji za vizuelne efekte Crater i Digitalkraft.

Događaj će biti prilika za međunarodnu promociju brenda “Film in Serbia”, koji je prošlog meseca promovisan u Beogradu. Internet sajt “Film in Serbia”, kako navodi USAID, "rezultat saradnje filmske industrije koji pruža potrebne informacije o uslugama, infrastrukturi, kompanijama i lokacijama koje su na raspolaganju inostranim filmskim projektima". Ovu inicijativu podržavaju poznati Srbi u Holivudu, kao što su princeza i glumica Katarina Oksenberg i Den Tana. Srpska delegacija će održati prijem za predstavnike filmske industrije u popularnom restoranu Den Tane u Santa Moniki. Na listi gostiju su predstavnici studija "Universal", "Warner Bros.", "Walt Disney Company", "Miramax", "Paramount", zatim MTV, HBO i NBC, kao i poznati srpski glumci i predstavnici filmske industrije koji žive i rade u Holivudu. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još